Mateus – svensk servise i ny form

41606-redigera-1400x1073

For noen uker siden var Teresa Lundahl, grunnleggeren av Mateus, og datteren Filippa i Norge for å fortelle om sitt vakre servise og deres siste nyheter. De nye serien «Bubbles» og «Urban Garden» er designet av Filippa og det er ingen tvil om at det svenske merket fornyer seg.

Mateus ble grunnlagt i 1993 av Teresa, oppvokst i Portugal, men bor i Sverige. Med hennes portugisiske røtter og kunnskapen om design grunnla hun Mateus for å få mer farge og mønstre inn i de svenske hjem. Hennes ønske var å gjøre det keramiske håndverket om til kunst for bordet. I dag distribueres Mateus over hele verden og vokser hvert eneste år. Produktene designes i Sverige og håndlages i Portugal.

For to år siden startet datteren Filippa i selskapet etter å ha bodd i både New York og Paris, samt jobbet flere år i motebransjen. I dag jobber hun og moren tett for å skape nye kolleksjoner. Serviset «Bubbles» designet Filippa for å fornye de allerede eksisterende kolleksjonene. De boblende kantene er med på å gjøre serviset mer lekent og tilfører et yngre uttrykket, samtidig som det er lett å kombinere med de andre servisene.

Den nyeste kolleksjonen «Urban Garden» består av en serie med potter spesielt utviklet for urter. Jeg tok en prat med Filippa om kolleksjonen og hva hun inspireres av.

mateus_tablesettings_45742

Hva var inspirasjonen til «Urban Garden»-kolleksjonen?
– Jeg ønsket å få vegetasjon inn i hjemmet og manglet potter å ha friske utter i. Jeg har alltid likt å bruke ferske urter på kjøkkenet i stedet for planter og blomster, men da jeg var på jakt etter potter å ha de i fant jeg ingen i rett størrelse. Da måtte jeg ta saken i egne hender og begynte å utarbeide potter for urtepottenes størrelse og form, og deretter vokste også andre størrelser fram. Nå har vi noe som passer til flere planter.

Hvem er kolleksjonen til?
– Jeg håper jo selvfølgelig at alle kan finne noe de liker, men jeg tror det urbane mennesket som savner planter i hjemmet vil like kolleksjonen godt.

Når Filippa og moren skal lage nye produkter er det kjøperne som står i fokus. De tar seg tid til å undersøke hva folk flest ønsker og tror mangler, videre prøver de å komme på nytt og morsomt.
Filippa røper at hun noen ganger blir inspirert av rotete blant mormorens arvestykker og ellers kan inspirasjonen komme fra en trendy venninnes motesans og stil.

– Jeg finner egentlig inspirasjon over alt, men hovedsakelig fra reise. Både jeg og mamma elsker å reise og oppleve nye steder, og det er i løpet av disse turene at ideene som oftes dukker opp.

mateus_urban_garden_pot_gold_1

Har du en personlig favoritt i kolleksjonen?
– De gylne pottene fra vår «Limited Christmas Edition».

Og siden vi er midt i årets største festsesong med julebord og julemiddager med både venner og familie passet Filippa på å komme med et par raske borddekkingstips.

– Dekk bordet med følelse. Tenk på hvordan du føler deg og hvilke gjester som kommer. Til en jentemiddag kan det være gøy å gå all in med rosa, mens til en jul- eller nyttårsmiddag kan man kjøpe glitterspray for håret og spraye duken med for å få skikkelig festfølelse på bordet. Og jeg mener man skal dekke fint i hverdagen og, bruk for eksempel mormors gamle finbestikk på en tirsdag for å sprite opp en ellers hverdagslig middag. Det er kun fantastien som setter grenser.

Alle produktene kan vaskes i oppvaskmaskinen, og steintøyet er også ovn- og mikrobølgeovnsikre.

Foto: Mateus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s