Emmeselle – norsk nostalgi på flyttefot

14718462_525923927607477_4718974924251725824_n
Illustratør og kunstner Mona Stenseth Erlandsen så seg lei på «made in China» og startet Emmeselle AS i 2012. Skandinavisk folklore, norsk populær kultur og gode, gamle norske klassikere som oser av nostalgi er bare noe av det du ser i produktene hos Emmeselle.

Kolleksjonene består av norskproduserte kort, plakater, kunsttrykk og interiørvarer og hun har også vært med å lage boken «Minneboken – Norsk nostalgi» gitt ut på Aschehoug forlag sammen med forfatter Selma Lønning Aarø. Hun har også laget en kolleksjon sammen med Nina Holst som står bak Stylizimo. Om 2017 byr på flere samarbeid gjenstår å stå, for Mona har nok av annet å henge fingrene i om dagen.

Her får du historien bak Emmeselle og litt om hva 2017 har å by på for Mona, Emmeselle og familien.

Hva er det som gjorde at du startet opp Emmeselle?
– Jeg synes det var alt for masse «made in China» og kortmotiver med grelle figurer, musikk og glitter – hvorfor kunne det ikke bare finnes akkurat det jeg ville ha? Noe enkelt, noe norsk og noe personlig. Trenger kortene å være så innmari flashy og glorete?

Mona inspireres av de tingene som andre synes er stygge og synes det er fascinerende å tenke på akkurat hvorfor de er stygge.

– Som den usannsynlig grelle lampen med elg i solnedgang, eller den rosa kitchkoppen med revehale til hank. Er den egentlig stygg, eller vakker og misforstått? Det føler jeg ofte stemmer med norsk designhistorie. Vi har tette forhold til gjenstandene som minner oss om noe. Og da er det liksom greit at de er stygge – eller vakre. Eller begge deler.

Hvordan jobber du for å utvikle nye produkter?
– Det er vel en kombinasjon av det jeg selv synes burde vært dokumentert, avbildet, hedret – og det som kan fungere for kunden som en ting som passer for en anledning. Det skal jo helst fange folkesjela, snakke til vår kollektive hukommelse om hva som eksisterte den gang da. Enkelt og greit hva vi omringet oss med og hvorfor vi egentlig har et varmt minne fra akkurat det.

14550052_909739025824716_9002470250934960128_n

14497074175_af3119435e_z

Hva er din personlige favoritt av produktene dine?
– Hmm.. Min favoritt tror jeg må være Norgesglasset. Jeg har så mange gode minner med det og bruker fremdeles Norgesglasset til alt mulig rart. Lyslykt, syltetøyglass, julegaveglass med hjemmelaget konfekt, blyantoppbevaring og alt jeg kommer over som krever småoppbevaring. Det minner meg om å gjenbruke ressursene våre, og ikke bare kjøpe nytt. Det minner meg om en bestemors tankesett – noe som er litt viktig i dag.

Etter flere år med å etablere seg i gave&interiørbransjen har Mona fått et hundretalls gode, faste forhandlere som Emmeselle leverer kort og plakater til, etter å ha brukt mye tid på markedsføring gleder hun seg nå til å fokusere mer på den kunstneriske biten igjen.

Hva blir det neste steget for Emmeselle?
– Vi har deltatt mye på messer for å komme oss ut til forhandlerne, men nå ønsker jeg å tenke litt mer atelier igjen. Jeg er redd for at merkevaren skal miste den personlige følelsen, og at folk kanskje glemmer at det sitter et menneske og faktisk maler disse motivene. Jeg har lyst å engasjere og vise frem mer av prosessen når jeg nå går tilbake til skaperprosessen og fordyper meg i malingen. Og så kan man selvfølgelig bekymre seg over å ikke være like mye tilstede kommersielt, men det er vel bare en balansegang man må finne ut av når man forsøker å skifte litt fokus.

19924248413_b9d99058ea_z

Målet med Emmeselle har vært å formidle minner, felles forankring og følelsen av hva det er som gjør en skandinaver til det de er. Mona er allerede i gang med vårens nyheter for 2017 og kan røpe at det vil bli flere nye kortmotiver til ulike anledninger, samtidig fjerner hun også en del gamle motiver fra sortimentet for å gjøre plass til flere plakatnyheter.

– Akkurat nå kjører vi ryddesalg i nettbutikken så her kan man handle en rekke varer på halv pris.

Nå for tiden er det ikke bare Emmeselle som opptar tiden til Mona. Hun og familien har nettopp kjøpt seg et nytt drømmehjem og 2017 blir et hektisk år med familie, flytting, oppussingen og den daglige driften av Emmeselle.

14597406_1012663172193280_3446148670158798848_n

Du har jo nettopp kjøpt deg et slott av et hjem i Villa Frednes, hva gleder du deg mest til?
– Ja, det føles som et lite eventyr! Vi har kjøpt oss 1400 kvadratmeter redervilla fra 1905 som vi skal bo i, jobbe fra og bruke som kulturhus, så vi har et aldri så lite prosjekt foran oss. Vi selger leiligheten på Bislet i januar og flytter inn i villaen som per dags dato er veldig lite innflytningsklar, så vi har litt å gjøre frem til tidlig vår.

Mona deler oppussingsprosessen av herskapsvillaen på @villafrednes både på Facebook og Instagram.

– Jeg gleder meg til å la folk ta del i valgene vi tar underveis. Så håper vi på en heidundrende innflytningsfest til våren. Vi har også et hvelv, en svær innbygd safe i kjelleren som ingen får opp. Vi spøker om å ha en skapsprengerfest her, så om noen kjenner en gammel skapsprenger…?

Hva blir det første dere gjør i villaen?
– Her skal infrastrukturen opp og gå før vi gjør så mye med det visuelle. Vi vil sikre oss med ny drenering rundt huset, nytt elektrisk anlegg og rør-i-rør til alle nye rom. Utenom det, gleder jeg meg som et barn til å velge ut kjøkken og bad, handle antikviteter og innrede kråkeslott.

Villaen har blant annet nydelige takmalerier som gjør huset helt unikt, et bibliotek som skal få plassbygde bokhyller i eik, en gang på 7,40 meter med en havgud under taket.

– Det er en skikkelig godtepose dette huset!

15057335_1815490045395003_2593640169194127360_n
15101674_686768438146348_7041595536012476416_n

Hva håper du å ha oppnådd når dere er ferdig med oppussingen?
– Å få på plass en bodel til familien vår og de to små barna der vi har en viss hverdagskomfort i et gammelt hus. Det er massivt og stort og vi trenger å føle at her er det koselig, varmt og trygt å komme hjem fra barnehagen og lage middag sammen på kjøkkenet.

Du skal også ha kontor i villaen?
– Ja, her blir det både kontor, atelier og muligheter for å kjøre utstillinger, eventer og workshops. Vi håper huset kan være et sted hvor alle våre skapende ideer kan få blomstre og at flere enn oss skal få nyte godt av det.

2017 blir med andre ord et hektisk år for Mona, hun og familien skal flytte både familien og bedriften ut av storbyen. Å komme seg på plass med ting og funksjoner, med barnehage og daglig drift er ikke bare bare.

– Vi bare jobber så hardt vi kan hver eneste dag og så ser vi hvor langt vi kommer, det er vår foreløpige strategi som har fungert bra for oss så langt. Samtidig maler jeg og holder på med en planlagt utstilling med større malerier, så fokuset mitt er litt der også. Gleder meg veldig til å vise frem det som kommer, og samtidig prosessen med å gå inn i et helt nytt liv. Et helt eventyr med bare masse nytt og spennende! Dere får komme og ta en titt når vi nærmer oss da.

Foto: Emmeselle & Mona Stenseth Erlandsen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s