Daddelkuler er en ny avhengighet jeg har fått etter å ha smakt det tidligere i år da jeg var å lagde en boligreportasje for Rom 123. Da energinivået begynte å dabbe dro Aina frem en haug av kuler laget av dadler og havegryn, og jeg var frelst.
Nå har jeg et Norgesglass med kuler stående i kjøleskapet til enhver tid, jeg er nemlig veldig flink til å utsette måltider om jeg sitter i en skriveboble, så når jeg nesten sulter ihjel og endelig skal lage meg mat tar jeg en kule eller to, tre mens jeg lager mat.
Den søte smaken gjør at jeg dropper å lage et fast food-alternativ til lunsj eller middag, og heller tar meg tid til å vente på noe hjemmelaget. Halvt lifesaver.
I tillegg er det også et billig snacksalternativ. Dadler koster 15 kroner en pakke og ellers trenger du bare vann og litt havregryn.
Siden det nærmer seg jul har jeg testet ut en oppskrift med litt forskjellig smakstilsetninger i. Ellers lager jeg de kun med dadler, havregryn og vann.
Daddelkuler med krydder
Du trenger:
Dadler, en pakke
6-10 ss vann, begynn med 6 og tilpass etter konsistens
3 ss Cocosa Ekstra Virgin, smeltet
150 g havregryn, mal i en kjøkkenmaskin om du gidder
2 ss Cocosa sukker
1,5 ts vaniljepulver eller ekstrakt
1,5 ts kanel
1-2 klyper salt
Pynt, hvis ønskelig:
Bruk det du har i skapet. Hakkede nøtter, kakaopulver, matcha, kokosmasse eller frø.
Slik gjør du:
Kok opp vann og bløtlegg dadlene i ca. 15 minutter. Ta så ut steinene – dette er en klissete affære uten å ha lagt de i bløt først.
Ha de tørre ingrediensene i en bolle og bland sammen.
Kjør dadlene i en kjøkkenmaskin sammen med kokosolje og vann til du har en jevn masse. Rør inn litt og litt av de tørre ingrediensene, blandingen skal være litt klissete, men du skal fortsatt klare å forme den. Litt vann på hendene hjelper deg godt på vei.
Form små boller og rull de i ønsket pynt. Oppbevares i boks i kjøleskapet.
Andre smakstilsetninger:
For sjokoladesmak på kulene kan du tilsette 40 gram kakaopulver.
For kaffesmak, bytt ut noen spiseskjeer vann med sterk kaffe.
PS. Alle mål er på slump og testing etter en oppskrift av Karoline Marberg for Midsona Norge & Cocosa. Personlig liker jeg de best uten tilsetning.
Foto: Camilla Jorddal