Spiselige gaver med Christina Dammen

gry_6958b

I julen i fjor var jeg hjemme hos interiørdesigner og matstylist Christina Dammen sammen med fotograf Gry Traaen for Kamille Juleideer. Der fikk vi lekre tips til smakfulle gaver og et par pakketips.

Christinas tanke er at alle blir glade av å få noe spiselig og smakfult til jul, og jeg er helt enig. Min favorittgave er tantes hjemmelagde Limoncello.

Hvorfor gir du bort spiselige gaver?
– Jeg synes det er ekstra hyggelig å lage og gi bort noe selvlaget. Og i samme slengen som man lager gaven kan man lage en ekstra ladning, da har jeg til julebuffeen.

Christina varier gjerne versjoner av det hun lager. Som når hun lager biscotti, da endrer hun for eksempel hvilke type tørket frukt hun bruker, noen ganger aprikos, andre ganger fiken.
– Dette gjelder også marmelader. Prøv deg frem med litt forskjellige kryddere som anis eller for eksempel cayennepepper for å spice opp noe.

gry_6976

Fine merkelapper setter et lite personlig preg på gavene. Jeg må ærlig innrømme at jeg ofte kjøper de ferdig, fordi jeg alltid er ute i siste liten – julegavestress for meg er blitt en tradisjon.

Hva er det beste med spiselige gaver?
– Det er gøy, og ofte enkelt, å lage. Gjør det for eksempel på juleverksted med venninner eller barna. Da kan du slå det sammen med å lage personlige etiketter med en kul logo eller et bilde.

Rødløksmarmeladen ble min favoritt av oppskriftene Christina viste, så oppskriften får du her.

Rødløksmarmelade

Du trenger:
3 rødløk
3 ss olivenolje
1/2 ts spisskummen
1-2 ts revet ingefærrot
1 ts hvitvinseddik
1/2 dl balsamicoeddik
2 ss sukker

Slik gjør du:
Skjær løken i tynne skiver. Ha olje i en gryte og tørrstek krydderet på lav varme i 1 minutt. Legg i løksiver og ingefær. La det sutte i oljen til løken er blank og myk.
Tilsett hvitvins- og balsamicoeddik. La væsken koke inn over sterk varme.
Tilsett sukker og la det surre til alt sukkert er oppløst.
Kjøl helt ned før du heller det på glass og sett i kjøleskapet.

Oppskriften er til 250 ml og er holdebar i flere måneder, 1-2 uker etter åpning.

gry_7009b-exposure6

Fyll biscotti og andre brød med tørket frukt, nøtter og rosiner for litt ekstra julefølelse. Noen deilige kryddere gjør også susen.

Hva er jul for deg?
– Jeg forbinder jul med lukten av julemat og fin julemusikk. Og de uformelle, ovale julelunsjene med familie eller venner. Og det er ingen jul uten apotekets kongerøkelse som brenner i holderen som samboeren min laget for 15 år siden av en hermatikkboks.

Hos Christina og familien serveres det pinnekjøtt, selv om Christina er mest glad i tilbehøret.
– Jeg elsker kål i alle former, så kålrabistappe er min absolutte favoritt.
Ellers foretrekker hun nøtter som julegodt og sverger til nøtteroser dyppet i sjokolade og smuldrende berlinerkranser med perlesukker.

Hva er ditt beste tips for å spare tid eller penger i juletiden?
– Spiselige og drikkbare gaver. Det trenger ikke koste så mye. Ta vare på syltetøyglass og krukker, så har du alltid noe å ha gavene i. Og du sparer tid på å ikke måtte fly i butikkene på jakt etter den perfekte gaven.

gry_6984

Jeg ønsker meg som regel alltid noen praktiske gaver, fordi jeg liker best å kjøpe fine ting som jeg har valgt ut selv. I fjor ønsket jeg meg for eksempel en brødbakeform, og skulle jeg gitt det bort selv ville jeg fylt formen med fint papir og noe spiselig, som for eksempel biscotti.

Foto: Gry Traaen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s