Fram Oslo – løft for norsk design

bunadspledd_bla%cc%8a_framoslo
Nå skal norsk design opp og fram. Fram Oslo er et nytt skandinavisk møbel- og interiørmerke med norsk signatur, grunnlagt av Annette Hoff. Med på laget har hun blant annet Andreas Engesvik som har vært til stor hjelp i oppstartsfasen. Ellers er søsteren Sunniva Hoff med, med base i USA, og Anettes samboer Christoffer Kverneland er til stor hjelp med det økonomiske på kontoret. Og støtten fra Innovasjon Norge har også hatt stor betydning for oppstarten.

Med en rekke anerkjente norske designere på laget, vil Fram Oslo tilby moderne og bærekraftige kvalitetsprodukter. Selskapet vil fremme det som er karakteristisk for Norge og norsk design, og produksjonen skal så langt det lar seg gjøre holdes så nært som mulig – helst i Norge, og forhåpentligvis ikke lenger enn Europa.

Annette har mange års erfaring fra PR og salg av skandinaviske merker i Norge, blant annet gjennom hennes andre firma By Hoff og som pressekontakt for Oslo Design Fair. Gjennom tiden i Geelmuyden.Kiese og House of Communication lærte hun også mye om bransjen. Siden studietiden ved Handelshøyskolen i København har Annette drømt om å starte et norsk designmerke, og etter å ha bygget opp danske og internasjonale merker i Norge tenkte hun at tiden var inne for å satse på norsk design.
– Jeg tenkte litt sånn at «Danskene får det jo til, så det må vi og». Bare jeg satt på lesesalen i København var jeg omgitt av design. Design i Danmark er en del av hele kulturen deres, mens Norge er litt de som venter på at noe skal bli, sier Annette.
– Det er få som kjenner navnet på norske designere, og før de blir etablerte er de snappet opp av danske og italienske merker – og da er de liksom ikke norske lenger. Det ønsker jeg å endre, fortsetter Annette.

Navnet «Fram » kommer fra den kjente polarskuten og Annette ser på det som et navn for nye eventyrere. «Oslo» kommer av ønsket om at du skal høre at navnet er skandinavisk design med norsk signatur.
– «Fram of Norway» var egentlig førstetanken, men det høres litt gammeldags ut. Oslo var litt freshere, sier Annette.

Interessen for norsk design er større enn på lenge og folk har begynt å få øynene opp for norsk design. Både her hjemme og i utlandet.
– Vi er også mer opptatt av at ting skal være kortreist, noe Fram Oslo skal være. Samtidig merker du entusiasmen i bransjen og at både journalister og bloggere vil fronte norsk design. Det gjør at man tørr å satse, og det hjelper nok også unge designere med å ha tro på at de selv kan klare det.

Fram Oslos første lansering er bunadspleddene og putene – tidligere produsert av Mandal Veveri.
bunad-blanket-fusa-og-bringeklut_framoslo
I november 2016 overtok Fram Oslo rettighetene til å produsere de originale Bunadspleddene og putene, designet av Andreas Engesvik. Dermed beholdes produksjonen i Norge gjennom en avtale med Grinakervev på Hadeland.
– Å beholde produksjonen i Norge og få på plass et nytt veveri som kan bringe tradisjonen videre er vi veldig stolte av, forteller Annette.
– At vi kan beholde produksjonen her mens det er andre selskaper som sliter og må flytte produksjonen utenlands er vi veldig glad for å ha fått til. Bunadspleddene er virkelig norske, og det er en viktighet i å beholde produksjonen her, fortsetter hun.

Bunadspleddene er som mange vet inspirert av Norges praktfulle bunader, og har vært en suksess siden lanseringen i London høsten 2012. Pleddene er tilgjengelige i alt fra London til USA, og også i Paris. De er blitt en moderne klassiker som treffer både den yngre og eldre målgruppen. Ideen til pleddene fikk Andreas Engesvik på julaften etter å ha lagt merke til de fine fargene og mønstrene i Setesdalbunaden til familiemedlemmer.
– Selv om pleddene og putene egentlig har et tilhørighetssted, kjøper mange etter farge, forteller Annette.
Kolleksjonen vil også mest sannsynlig utvides til å omfatte flere bunader enn det gjør til nå.

Fra pledd og puter skal Fram Oslo utvides til flere produkter, og også møbler. Flere designere skal inn, så her er det bare å følge med. En prosentandel av salget går også til et veldedig formål, så her handler du med god samvittighet.

En kommentar om “Fram Oslo – løft for norsk design

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s