Her blir Kay Bojesen apen til

img_9714
Kay Bojesens treape er kanskje et av Danmarks mest kjente interiørobjekter. En ape alle dansker er vokst opp med, og som interiørelskere har trykket til hjertet. Han er ikke bare fin å se på, men representerer skikkelig håndverk.

For en tid tilbake var jeg så heldig å få bli med til fabrikken hvor apene lages.

Familieforetaket Brdr. Krüger holder i produksjonen og holder samtidig liv i den danske tredeie-tradisjonen. Joda, de har noen moderne maskiner, men her jobber de fremdeles med dreiebenker og dreiejern og. Og apen, den settes sammen for hånd. Apen består av 31 deler, og hver del blir nøye valgt ut for at fargene skal stemme overens.

De har produsert apene siden 1992, og det er ingen hvem som helst familien lærte av. Niels Krügers gamle læremester gikk i lære hos tredreier Magne Monsen, en nær venn av Kay Bojesen. I dag er det femte generasjon Krüger som drifter fabrikken.
img_9763img_9728img_9733img_9746img_9758img_9722img_9725img_9775

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s