Hjemmelaget granola

img_2231
img_2283Siden mitt første besøk i Notting Hill har jeg elsket granola. Crunchy tilbehør til yoghurt er noe av det beste jeg vet. Dessverre har jeg aldri funnet noen her hjemme som jeg synes er verdt prisen, og jeg tar meg sjeldent plass i kofferten til å hamstre med meg hjem fra favorittsjappa i London, så da må jeg lage selv.

Lite visste jeg første gang jeg laget dette, for mange år siden, at de norske oppskriftene jeg fant var like kjipe som de jeg hadde kjøpt med fra butikkene her hjemme. Så da stod jeg en hel søndag og mikset sammen en stor blanding frø, kjerner og nøtter. Delte inn i små porsjoner og tilsatte forskjellig mengde væske i hver porsjon. Så startet jeg stekeprosessen.

For å si det sånn så er ikke den oppskriften med to spiseskjeer sirup den jeg spiser i dag. Her snakker vi en halvflaske – og ja, du kan selvfølgelig bruke de med null kalorier om du er helsete av deg eller på en umenneskelig diett. De som gidder å lage granola for å tilsette to usle spiseskjeer med sirup, de har misforstått hva en god granola er. Det skal knase høyt og bli store klumper du må dele opp med makt. Og det får du ikke med bare vann. Jeg har i hvert fall ikke fått det til.
img_2259
Så den her, den er crunchy. Vær så god.

Du trenger:
1 pose havregryn
2-3 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2-3 dl gresskarkjerner
1 boks valnøtter
2-3 dl vann
1/2 flaske sirup eller flytende honning

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader.
Kle en langpanne med bakepapir. Bland sammen alle de tørre ingrediensene, jeg gjør det rett i pannen.
Hell deretter vannet jevnt over, og følg på med lønnesirup. Prøv deg frem med mengde væske, jeg bruker alltid mer enn oppskriften sier. Vend deretter alt sammen med hendene til væsken er fordelt.
Før du setter pannen i ovnen spre blandingen utover i et jevnt lag.
Stek granolaen i 40-60 minutter. Del inn i intervaller på 15 eller 20 minutter, hver gang ovnen piper vender du rundt på blandingen – dette gjør at den blir jevnere stekt.
Når granolaen har fått en gyllen farge er den ferdig. La den avkjøles før du har den i krukker eller poser.

Jeg er ingen storfan av nøtter i granola, men tilsett flere typer om du ønsker og øk mengden væske. Av sirup kan du velge alt fra lønnesirup til kalorifrisirup, ta det du selv ønsker.
img_2390
Server med yoghurt og bær, eller annen topping. Kokosflak, tørket frukt og litt kanel er alltid godt.

En kommentar om “Hjemmelaget granola

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s