Dobbelt opp med boller

img_2410
Jeg elsker gjærbakst, selv om jeg sjeldent har tålmodigheten til det. Ting innimellom litt halvveis og utseende blåser jeg i. Så lenge det smaker kos, har ikke resten så mye å si for meg.Men siden det var fastelavn i går tenkte jeg at jeg for en gangs skyld skulle gjøre det ordentlig.

Jeg er stadig på jakt etter nye oppskrifter, fordi jeg alltid tenker at ting kan bli bedre. Akkurat denne oppskriften er kanskje min favoritt foreløpig, i hvert fall som hvetebolle – når det gjelder kanelbollene er nok de amerikanske oppskriftene hakket bedre.

Disse hvetebollene er luftige, seige og smaker masse kardemomme. Kardemommesmak er noe av det beste jeg vet i bakst og pannekaker.

Oppskriften er  Ida Gran Jansens boller. Jeg har doblet oppskriften for å få et brett med boller og et med kanelboller, kanelbollefyllet og glasur er tatt på slump. Elting er hele cluet med hvetebakst – som jeg sjeldent tar meg helt tid til – men denne gangen gjorde jeg akkurat som oppskriften sa. Det tok 1814 timer, men det er verdt det. (Overdrivelse)

Du trenger:
900 g hvetemel
100 g sukker
1 pakke fersk gjær
4 klyper salt
6 ts kardemomme
4 dl helmelk
2 egg
150 g mykt smør, i terninger

1 egg til pensling

Glasur til hveteboller
Melis til passe konsistens
Vann til passe konsistens

Fyll til kanelbollene
Smeltet smør, 100 g er sikker bra
Kanel til å dekke flaten
Sukker til å dekke flaten
img_2409
Slik gjør du:
Ha mel, sukker, salt, gjær og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle. Gjæren smuldrer du i, styr saltet unna gjæren. Salt dreper nemlig gjær.
Pisk sammen melk og egg, og varm opp til ca. 30 grader. Litt under lukent. Ha melk- og eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 15 minutter på lav hastighet. Deigen skal slippe bollen.

Når det har gått 10 minutter tilsetter du smøret.
Elt så deigen i nye 15 minutter, de siste fem øker du hastigheten til medium på kjøkkenmaskinen.
Dekk til bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og sett til heving på et lunt sted. La heve til dobbel størrelse.

Forvarm ovnen til 180 grader.
Ha deigen på en lettmelet kjøkkenbenk og del deigen i to.

Hvetebollene:
Kna deigen noen ganger før du deler den i 9 emner på ca. 100 gram hver.
Rull til jevne, fine boller og plasser dem, litt tett, på et stekebrett eller i en form (ca. 30×20 cm). Dekk til med plastfolie og la bollene etterheve i 30-40 minutter.
Pensle med egg og stek midt i ovnen i ca. 13-15 minutter.

Kanelbollene:
Smelt smør og sett frem sukker og kanel. Rull så ut den andre deigen med en kjevle så den blir som en jevn firkant. Pensle på rikelig med smør og strø ønsket mengde sukker og kanel på.
Rull deigen sammen til en pølse og del opp i ni like store biter. Sett de litt tett på stekebrettet, eller i en form, dekk til med plastfolie og la de etterheve.
Når bollene er ferdig hevet pensler du med egg. Stekes midt i ovnen i ca. 13-15 minutter.

En kommentar om “Dobbelt opp med boller

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s