Norsk design på bordet

img_2322
Denne helgen stappet jeg i meg godis som ingen annen i skålen fra Cathrineholm.

Designikoner i emalje. «Stripes Collection» er designet av den norske emaljekunstneren, Grete Prytz Kittelsen (1917-2010), som samarbeidet med Cathrineholm på 50- og 60-tallet. Samarbeidet førte til stor internasjonal anerkjennelse. «Stripes» er den første i rekken av produkter som relanseres under navnet «Cathrineholm».

Cathrineholms historie går tilbake til 1829. Da ble Cathrineholm grunnlagt som jernbaneverk i Halden. Opprinnelig startet produksjonen med nagler, kjetting og støpegods, samt husholdning og jordbruksredskaper. I 1907 startet de opp emaljeproduksjonen. Cathrineholm var med på å definere det skandinaviske uttrykket på 60-tallet, og i dag kan vi altså nyte synet av de igjen.

Det er Danmarks største jernvarekjede, Imerco, som relanserer emaljeskålene – de forstår jo designhistorie litt bedre enn nordmenn …
Grete Prytz Kittelsen var en del av det forrige århundrets designelite. Gift med arkitekt Arne Korsmo og gode venner med blant annet Ray og Charles Eames, Alvar Aalto og Jørn Utzon. Ikke i dårlig selskap med andre ord.

De retro emaljeskålene kommer i fem forskjellige størrelser, fra 14 til 30 cm, og finnes i fire forskjellige farger. Fargene er tro til skålenes opprinnelige fargeskala. Er du heldig kan du også finne originaler på loppemarkeder eller kanskje i besteforeldres kjøkkenskap. Det er nemlig ikke alle som vet hvilke skatter de har stående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s