Parc Güell: Fargerikt i Barcelona

Bortsett fra stranden må dette være min favorittplass i hele Barcelona. Jeg er en sucker for frodighet, palmer, blomster, alt som likner fliser – her mosaikk og porselen, farger og ville former i arkitektur. Parc Güell er et sted jeg virkelig fikk ro inni meg, selv om området samtidig er kaotiske med horder av asiatiske turister og selfiestengene deres. Kanon sprang nesten da en av den stappet stangen inn foran kameraet mitt – men han forstod heldigvis kroppsspråk og kjæresten kjeftet og sa «Solly, solly. He idiot, you go fijst». Jeg takket og alle var glade.

Parken ble tegnet av den katalanske, modernistiske arkitekten Antoni Gaudí. Den står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og ble bygget mellom 1900 og 1914. Den velstående Güell-familien hadde en visjon om en liten eksklusiv landsby her, men på grunn av økonomiske problemer er det kun et par hus som er oppført. Ett av dem er Gaudís eget hjem. Parken er en av Barcelonas fremste turistattraksjoner. Hoveddelen av parken har fri inngang, men vil du se verkene hans på nært hold må det penger til. Huset hans, «la Torre Rosa», må du også betale en egen sum for.

«Font del Drac», fontenen med dragen, eller salamanderen, er parkens mest kjente attraksjon og bak den finner du «Sala de les Cent Columnes», det var opprinnelig tenkt som markedsplass og er et stort rom støttet opp av søyler. Vil du se de virkelig skattene her bør du løfte blikket. Over finner du hovedterrassen. Den lange, fargeglade benken er formet som en sjøorm og den buede formen gjør at du kan føre samtaler her uten at naboen får sniklyttet skikkelig. Med mindre du prater høyt. Og mye av benken er faktisk arbeidet til samarbeidspartneren til Gaudí, Josep Maria Jujol.

Mossaikarbeidet til Gaudí er i mine øyne helt fantastisk. Fargekombinasjonene, formene. Skulle jeg hatt en hage ville jeg hatt den like fargerik og gal som byggene og verkene hans er. Veggene i de nederste trappene er kanskje de jeg liker aller best, og jeg skulle gjort hva som helst for et tak som de i parken.feb-19-2017-11-26-amcanon-canon-eos-700d5184x345620332928feb-19-2017-11-18-amcanon-canon-eos-700d5184x3456feb-19-2017-11-20-amcanon-canon-eos-700d5184x3456feb-19-2017-11-20-amcanon-canon-eos-700d5184x345620088256feb-19-2017-11-09-amcanon-canon-eos-700d5184x3456img_3349img_3292
Vakre «la Torre Rosa», Gaudís hjem.img_3341img_3374img_3373
Det vakre, hvite bygget i gratisdelen av parken er også noe å få med seg. «Casa Martí Trias i Domènech». Grønnfargen på bygget er også helt fantastisk.img_3305
Det er mange fine steinkonstruksjoner i parken, i dag fylt av planter og fuglereder. Og parken har både papegøyer, en haug av duer og ørn.

Og for all del, kjøp billetter på forhånd. Vi endte opp med to turer hit fordi noen i reisefølget ikke trodde det ville være så mye turister her at tidene var fulle. Ventetid på to timer i en park er hyggelig, men ikke noe du ønsker når du egentlig er sulten.

6 kommentarer om “Parc Güell: Fargerikt i Barcelona

  1. Thank you so much for sharing your poem, Jane. It is very powerful. Like the illustration that Eric, our graphic artist, did for this post, I think your work of art tells it like it is in a transcendant way.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s