Arkitekturrute i Barcelona

Overalt hvor du går i Barcelona er det vakre ting å se på. Gammelt som nytt. Strand, park eller gatelangs. Til og med butikkkantene kan være dekorerte med mosaikk, nok til å gjøre meg interessert nok til å gå tilbake når det er åpent.

Når noen skryter arkitektur og fantastiske bygg opp i skyene og sier jeg «må» besøke det når jeg er der blir jeg som regel alltid skuffet. I Barcelona var det både og. Byggene og arkitekturen var riktig nok fantastisk, men det var så mye mindre enn jeg hadde sett for meg i hodet i mitt. Parc Güell var egentlig det eneste som overgikk forventningene mine. Resten var vakkert, men lite – eller mindre enn hva jeg trodde. Segrada Família for eksempel. Joda, bygget er galskap – men jeg syntes den var så veldig stor da jeg var der som liten, i voksen størrelse (meg) ble jeg ikke like imponert. I tillegg har jeg sett så mange vakre kirken på presseturer til Spania at det skal enormt mye til for at jeg blir slått i bakken lenger.
IMG_2741IMG_2738
IMG_2734
El Born Centre de Cultura i Memòria
Noe som derimot imponerte meg var da vi kom over El Born Centre de Cultura i Memòria. Her får du et innblikk i hvordan Barcelona var før. Og kultursenteret er et praktbygg i seg selv. Det er sjeldent jeg synes jernkonstruksjoner i grått er utrolig spennende å se på, men dette bygget er virkelig vakkert med spennende detaljer, samtidig som det bærer på historie.
IMG_3024
Arc de Triomf
Tegnet av arkitekten Josep Vilaseca. Bygget i en nydelig, rødaktig murstein – som virkelig lyser opp i solskinnet. Dekorert med Barcelonas byvåpen, sammen med en representasjon av de 49 øvrige provinsene i Spania. Buen ble bygget for vensutsillinga i 1888.

Vil du ha en liten pause i området ligger parken Parc de la Ciutadella like ved. Her kommer du tett på en hel haug av grønne papegøyer.
IMG_3067
Ohla Hotel
Når du rusler rundt i Barcelona er du nødt til å holde øynene åpne for spennende detaljer. Ohla Hotel dukket plutselig opp på et gatehjørne dekorert med det som ser ut som øyeepler.

Drinkene på hotellet skal forresten være veldig gode, og takterrassen er en drøm.
IMG_3073
Palau de la Música Catalana Barcelona
Dette praktfulle synet møtte oss da vi tittet inn i en sidegate på andre siden av Ohla Hotel. Fantastiske farger som skinte om kapp med solen.

Konsertsalen er designet i katalansk, modernistisk stil av arkitekten Lluís Domènech. Den står også oppført på UNESCOs verdensavliste og mer enn en halv million mennesker er på konserter her i løpet av et år. Etter å ha sett bilder av innsiden når jeg kom hjem er dette nok en plass jeg skulle ønske jeg hadde sett innsiden av.
IMG_3085IMG_3118
Casa Battló & Casa Amatller
En av de to fantastiske bygningene designet av Antoni Gaudí som du bare må få med deg når du er i byen. Fra utsiden ser det ut som om bygget er laget av hodeskaller og bein. «Hodeskallene» er balkonger og «beina» fungerer som støttende bjelker. Fargene og formene i dette bygget er inspirert av livet i havet.

Bygget ved siden av har også flotte utsmykninger, Casa Amatller. Designet av Josep Puig for sjokolademakeren Antoni Amatller.

At jeg ikke sjekket ut innsiden i noen av byggene angrer jeg på. Det får bli neste gang.
IMG_3128IMG_3185IMG_3120
Segrada Família
Segrada Família ble tegnet av arkiteken Antoni Gaudí. Oppført på UNESCOs verdensarvliste og ble påbegynt.i 1883, men er fremdeles ikke ferdigbygd. Bygget er basert på tradisjonelle gotiske og byzantiske katedraler og hvert objekt har en betydning. Hvert av de 18 tårnene har for eksempel en mening. Bl.a. til Jesus og de 12 apostlene. I mine øyne er innsiden vakrere enn utsiden, hvordan sollyset skinner gjennom de fargerike vinduene og treffer de høye, utsmykkede søylene er fantastisk. Resten er for meg bare en katedral, og jeg hadde som nevnt tidligere innbilt meg at den var mye større enn den er. De lekne, fargerike detaljene på utsiden derimot – de synes jeg er ganske kule. Men jeg skulle gjerne sett at hele var dekket av det.
feb-19-2017-11-02-amcanon-canon-eos-700d5184x3456feb-19-2017-11-09-amcanon-canon-eos-700d5184x3456
Parc Güell
Min favorittplass i hele byen. Her får jeg en indre ro uten like og alt er utrolig vakkert. Parken ble tegnet av den katalanske, modernistiske arkitekten Antoni Gaudí. Den står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og ble bygget mellom 1900 og 1914. Parken inneholder flere av Barcelonas mest fotograferte objekter, og mosaikkarbeidet og fargekombinasjonene er helt fantastiske. Det samme er parken rundt og utsikten herfra. Husk å bestille billetter på forhånd om du vil se praktbyggene på nært hold – vil du bare gå en tur i grønne omgivelser er resten av parken åpen.

Vil du lese mer om Parc Güell, sjekk her.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s