San Sebastian: En solkysset surfeby

// Pressetur med Visit Spain

San Sebastian, eller Donostia som byen heter på baskisk, er et av Baskerlands fremste turistmål. Tidligere preget av fiskeboder og havnekvarter, i dag er det badestrender, surfing og eksklusive fisk- og skalldyrrestauranter.

Byens sentrum er omgitt av to store sandstrender som strekker seg på hver side. La Concha er den største og er regnet for å være en av verdens fineste strender. Den andre stranden er kjent for sine store bølger og er derfor et yndet surfested. Og det er ikke vanskelig å se at byen sentrerer seg rundt vann. Her kryr det av badeglade turister og lokale, det kryr av båter – både med motor og seil, og idet ettermiddagssolen begynner å senke seg ser du flokker av SUP (padlebrett) som beveger seg utover.

I tillegg til havn og vann er San Sebastian kjent for å være et gourmetparadis. Det kryr av Michelin-stjerner og pintxosbarene her har en atmosfære som ingen andre. Her er det flere Michelin-stjerner per innbygger enn noe annet sted i verden. I tillegg serverer de to av mine favorittdrikker her, den lokale vinen Txakoli og cider. Og cideret her smaker ikke som det alt for søte du får her i Norge.

Matkulturen her er noe helt spesielt, her lager de ikke mat for å tilfredsstille turistene, i Baskerland er det lokalbefolkningen som står i fokus – og det er jeg veldig glad for. Masseturismen har aldri klart å ta over San Sebastian og det er veldig deilig.

San Sebastian har det meste du kan ønske deg på en weekendtur, eller en lengre sommerferie. Her er det badestrender, god mat, deilig drikke, behagelige temperaturer, livlige gater om kvelden og nok av utflukter du kan ta. I tillegg er det korte avstander til andre baskiske byer – så er du her en uke eller to kan du få med deg meste.IMG_1006IMG_1029
En annen positiv ting med San Sebastian, og Baskerland generelt, er hvor grønt og frodig det er. For et grønt plantehjerte som mitt var det lite som imponerte meg så mye som hvordan palmer og trær vi ser her hjemme, kunne leve side om side mens vi kjørte innover mot byen.

San Sebastian er virkelig et sted jeg kunne tenkt meg å tilbringe mer tid. Vi hadde så vidt 24 timer her før vi skulle videre til neste by på den baskiske rundturen. Selv om vi samtidig fikk sett en del og fikk med oss atmosfæren byen. Uansett hvor jeg har vært sydover i Europa; Spania, Portugal, Frankrike, Hellas – jeg har aldri sett så mange lokale nyte byen sin på samme plass. Stranden var overfylt, og vi fikk påpekt at dette var de lokale, siden vi var der før turistsesongen begynte. Det samme gjaldt i gatene om kvelden.

I San Sebastian og Baskerland er man nemlig ikke hjemme. De fleste bor såpass smått at om de skal få sett venner og familie er de nødt til å komme seg ut. Du inviterer ikke på lunsj eller middag hjemme, du går ut og spiser. Du har ikke lekedater for småungene i stua, du går ut. Og vinkvelder hjemme, det eksisterer ikke det heller – da går du på pintxosbar. Dette er bare noe av grunnen til at jeg falt for byen, jeg skulle ønske Oslo var akkurat slik.
IMG_1079IMG_1083
Langs strandpromenaden i San Sebastian sitter gamle og unge om hverandre og nyter ettermiddagssolen, og slik er det nesten hver eneste dag – så lenge det er en solnedgang å nyte selvfølgelig. Her går alle tur med hundene sine, folk sykler, går tur og løper. Jeg har aldri sett så mange på løpetur midt i byen som det jeg gjorde langs strandpromenaden her, var en forbi kom de neste.

Fra å trene, leke og møte venner etter skole og jobb beveger folk seg videre ut. For et glass vin en god middag eller for en helaften med pinxtos til pintxos (bar til bar). Du tar et glass med vin eller cider til en eller to pintxos, så er det videre til neste. Pintxos er altså baskisk tapas. Og du tror kanskje spansk tapas er spennende og godt, vel, der tar du feil. Utvalget, smaker og kombinasjonene i den baskiske er ut av en annen verden og noen av de beste tingene jeg har smakt var på denne rundturen i de baskiske byene. Jeg kan fortsatt huske smaken av det som må være verdens beste sopprett som jeg fikk servert i et lite glass. Mens de andre valgte en del forskjellige pintxos spiste jeg tre av den.

Gutteklubber, manneklubber eller gentlemans club, hva enn du vil kalle det. Matklubber for menn er en stor greie her. Det finnes hundrevis av det. Lukkede klubber der menn møtes for å lage mat sammen. Og frem til ganske nylig var det kun menn som hadde adgang, i dag får kvinnene komme og smake på – rusler du rundt i gamlebyen kommer du stadig over en og annen av disse.
IMG_1101
Å rusle rundt i gamlebyen i San Sebastian har en helt annen stemning enn de flest gamlebyer jeg har gått i. Her merker du at alt dreier seg om kultur og mat. Det er pintxosbarer på nesten hvert hjørne og det kryr av serveringssteder – både restauranter og cafeer.

Hadde vi hatt et ekstra døgn her skulle jeg helst vært ute til lokalbefolkningen gikk hjem. Det er dessverre ikke realiteten på presseturer fullstappet med program.IMG_1115
Men vi var i hvert fall så heldige at vi fikk delta på et matlagingskurs hos Tenedor Tours. En fantastisk opplevelse i en liten leilighet i gamlebyen. Å ikke rekke innom en Michelin-restaurant i byen var en liten nedtur, men å lære hvordan du lager de deilige smårettene deres var ikke så ille det heller. Og du blir virkelig mett av å stappe nedpå med vin og pinxtos.

Tenedor Tours ble grunnlagt av Gabriella Ranelli i 1997, hun er blant annet kåret til en av «top 10 food guides» av Wall Street Journal, så her er man i gode hender. Gabriella er opprinnelig fra USA og med på laget har hun med seg en annen amerikaner, Katharine. Katharine skulle bare på et eventyr i San Sebastian etter at hun var ferdig med studiene, men har nå vært der siden 2009.

Meningen på matkurs er jo at du skal være med selv og lage maten. Men vi var ganske slitne og veldig glad for å få vin i glasset, så vi satt oss pent ned på barstolene og lot Katahrine gjør jobben mens vi tok bilder, smakte og snakket om alt fra New York til mat og hunder.

Min favoritt pintxos vi fikk servert denne dagen var en reke dyppet i spagetti, og oppskriften får du her.
IMG_5442
Urchin Prawns
Til 4 personer

Du trenger:
Store kongereker, du kan eventuelt bruke scampi
Hvetemel
1 egg
Spagetti
Salt og pepper
Nøytral vegetabilsk olje
Majones og urter til valgfri dip.

Slik gjør du:
Gjør klar en paneringsstasjon med en tallerken med mel, en bolle med pisket egg og en tallerken med spagetti knekt i 1 cm lange strimler.
Varm forsiktig opp et par cm med olje.
Rens rekene.
Salt og pepre en ren tallerken, legg så de rensede rekene på tallerkenen og salt og papre dem på siden som vender opp.
Vend rekene så i mel, egg og nudler – i den rekkefølgen. Sørg for at spagettien virkelig fester seg til rekene. Legg de så på en tallerken.
Varm opp oljen til middels varme og stek rekene gylne.
Drener overflødig olje på et kjøkkenpapir og la dem avkjøles i et minutt mens du gjør klar dipsausen.
Dipsaus: Hakk friske urter, for eksempel basilikum eller koriander. Ha urtene og majones i en skål.
Dypp rekene i og nyt.

Tenedor Tours arrangerer også diverse turer i tillegg til disse matkursene.

Skal du til San Sebastian flyr du til Bilbao – en annen fantastisk by, og derfra tar det ca. en time til du står på promenaden i San Sebastian.

En kommentar om “San Sebastian: En solkysset surfeby

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s