En frilansfrokost

Jeg leker ikke frokost. Uansett om det er hverdag eller helg. Frokost er et av mine favorittmåltider, hadde jeg kunnet velge forbrenning fra øverste hylle hadde jeg levd på en feit, amerikansk frokost hver morgen. The Nighthawk Diner dekker alle mine frokostønsker. Deilige, tykke pannekaker med lønnesirup, store tallerkener med egg, bacon, pålegg og med de hjemmelagde isteen og limonaden er livet som frokostentusiast kopmplett, gjerne toppet med Root beer for å avslutte måltidet.

Hjemme er jo ikke dette helt realiteten, men jeg legger mye i frokost. Etter en runde i innboksen og noen nettaviser starter «Prosjekt frokost» ca. halv ni hver dag.

Til daglig består frokosten av to forskjellige drikker, gjerne tre. Samtidig er det alltid en tallerken med noe havregrynbasert eller eggbasert, sammen med en form for liksom-dessert. Liksom-desserten kan være en frukt eller grønnsak, en mørk sjokoladebit eller rawsjokolade. Er det helg er det gjerne en pannekake, french toast eller et bakverk som scones eller rundstykke med peanøtsmør eller rørte bær. Og blomster hører til.IMG_4653IMG_4661
I glasset
Min favorittdrikk til frokost er appelsinjuice som jeg blander med boblevann. Litt mimosafølelse uten alkohol. Sammen med dette drikker jeg gjerne et glass kokosvann og en kopp sterk kaffe eller te eller en matchalatte eller chailatte.

Hvis jeg har rukket innom Grønland, Grünerløkka eller Sagene før helgen er det kanskje noen enda mer fargerike skatter på bordet – sammen med et kreativt juiceutvalg. For eksempel tranebær med boblevann eller granateplejuice. Boblevann kombinert med litt juice i bunnen av glasset er min måte å droppe brus på. Jeg har aldri vært en stordrikker av brus, men etter at jeg begynte med dette drikker jeg stort sett bare brus i selskaper og på ferie.

Matchalatte – varm eller kald bestemmer du selv.
Du trenger:
1 ts matchapulver
2 ts sukker/sukrin, kan sløyfes
3 ts varmt vann
2,5 dl kald melk eller 3 dl varm melk

Slik gjør du:
Ha matcha og sukker i en kopp. Ha i varmt vann og miks sammen med en gaffel til du har en mørke grønn jevn paste. Varm melk i en steamer eller kjele og hell i koppen. Bruk kald melk til islatte.
Bruk så en liten visp til å mikse sammen paste og melk til du har en lysegrønn farge.
Ha gjerne is i islatten og bruk litt matchapulver som dekorasjon på toppen.

Matcha har en litt spesiell smak for mange, men i mine øyne en vanesak. Selv om jeg likte det første gang jeg smakte det i USA for nesten ti år siden.

I skåla
Havregryn har jeg spist nesten hver ukedag de siste fem-seks årene, jeg er nemlig ikke så glad i brød – med mindre det er avokadotoast eller ostesmørbrød. Tidligere gikk det mest i havregryn med bær og annen enkel topping. De siste årene har jeg derimot laget min egen granola fordi det er litt mer spennende, og jeg er veldig glad i yoghurt naturell, gresk yoghurt og kirsebæryoghurt. Samtidig tenker jeg at litt sirup til frokost aldri blir feil.

Hjemmelaget granola lager du enkelt selv.

Du trenger:
1 pose havregryn
2-3 dl solsikkekjerner
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2-3 dl gresskarkjerner
1 boks valnøtter
2-3 dl vann
1/2 flaske sirup eller flytende honning

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Kle en langpanne med bakepapir. Bland sammen alle de tørre ingrediensene, jeg gjør det rett i pannen. Hell deretter vannet jevnt over, og følg på med lønnesirup. Prøv deg frem med mengde væske, jeg bruker alltid mer enn oppskriften sier. Vend deretter alt sammen med hendene til væsken er fordelt. Før du setter pannen i ovnen spre blandingen utover i et jevnt lag.
Stek granolaen i 40-60 minutter. Del inn i intervaller på 15 eller 20 minutter, hver gang ovnen piper vender du rundt på blandingen – dette gjør at den blir jevnere stekt.

Når granolaen har fått en gyllen farge er den ferdig.

IMG_4458
Blomster står så og si alltid på bordet. Jeg har ikke de grønneste fingre og sverger til sukkulenter når det gjelder grønne planter – men av en eller annen grunn er snittblomster fryktelig glad i meg og kjøper jeg mine favoritter står de gjerne i to uker, nesten tre. Denne buketten var på dag ti da jeg tok disse bildene.
IMG_4656
Liksom-dessert
Nå som våren er her blir søtsuget mitt mindre og alt jeg har lyst på er fargerike frukter til frokost. Sammen med grønne smoothier. Kjøleskap og kjøkkenbenken er full av pasjonsfrukt, meloner, bær og blodappelsin. Samtidig som jeg kutter opp til frokost passer jeg også på å kutte opp litt ekstra som jeg har på skrivebordet under arbeidsdagen.

Som et alternativ til french toast (arme riddere) som gjerne er overfylt av syltetøy har jeg også en litt raskere versjon som er cinnamon toast.

Cinnamon toast
Du trenger:
Brødskive eller loff
Romtemperert smør
Kanel
Sukker eller sukrin

Slik gjør du:
Sett ovnen på 175 grader. Bland romtemperert smør med kanel og sukker/sukrin til en litt tykk, kremet masse. Tenk 1:3 kanel til sukkeret.
Smør på et lag i ønsket tykkelse på en skive og sleng i ovnen i ca. 10 minutter.
Serveres rett fra ovnen.

Vil du ta den lette utveien:
Rist brødskivene i en brødrister og smør på kanelblandingen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s