Trysil i påsken?

Henger du i Trysil denne påsken vil jeg anbefale deg å ta en tur innom Brasseri T Restaurant & AfterskiRadisson Blu Resort Trysil. I bunn av skibakken fikk vi et av Trysils beste måltider på turen (bortsett fra de hjemmelagde da), og i hvert fall den beste desserten. Jeg kjenner fortsatt smaken av sirupsbakte epler og bringebærpulver i munnen – herregud for en rett!

Hotellrestauranter kan jo være så som så, men her var jeg rimelig fornøyd og mett når jeg gikk ut.

Før mat og oppskrifter ble servert, var det selvfølgelig interiøret som stod i hodet mitt. Passende for fjellrestaurant var det i hvert fall og da jeg så «How about bubbles for lunch?»-skiltet i baren var det bare å trekke på smilebåndene. Trysil har utrolig mange vittige skilt forresten, nesten hvert eneste serveringssted vi var innom hadde noe vittig mat- eller alkoholrelatert skrevet på veggen. Det alle så ut til å like best var de «levende» flammene midt i lokale, som selvfølgelig ikke var flammer. Interiøret var som en blanding av moderne, stall og låve og fjellhytte – på en eller annen måte. Samtidig som det er lyst med utsikt rett mot skibakken. Ganske idyllisk.

Enkelte i reisefølge hadde hørt litt blandet om mat og service her – vi fikk bare positive opplevelser. Jeg er hele tiden veldig bevisst på at vi kanskje får et «show» og at servitørene får en ekstra beskjed når det er oss journliaster de serverer – de vet jo at vi kommer. Samtidig har jeg opplevd mye dårlig service på presseturer og – så det er ikke selvskrevet at vi får bedre service enn andre. Ganske utrolig, sant?

Ellers synes jeg nordmenn generelt er dårlig på å spørre om hva de får servert. Joda, det står i menyen hva retten kommer med – men en dyktig servitør bør kunne svare på det om du spør. Og det er lov å sette de litt på prøve, du spør jo hva slags vin de anbefaler. Så neste gang du er på restaurant – be servitøren forklare retten for deg. På enkelte finere restauranter kan det jo være vanskelig å forstå om det var det friterte eller pureen som var potet eller pastinakk.IMG_4450IMG_4443IMG_4459IMG_4427IMG_4454
Hvis du først er innom Radisson ville jeg også slengt inn en spatur etter timer i bakken. Det var det mest behagelige jeg kunne få av opplevelse etter de første timene mine på over 10 år. Og frykt ikke – når du kommer inn tror du kanskje at det er det bråkete bassenget som er hele greia, men det er det ikke. Bortenfor er det en dør du må ha «bånd» for å komme inn, og der er det stille og rolig.

Sliter du forresten med å finne bobleknappen til minibassenget der inne – så henger den ustrategisk plassert på veggen. Selv om vi var fire hoder der inne – trengte vi å spionere på en ukjent mann for å finne ut hvordan han fikk det til.IMG_4412Brasseri T er en franskinspirert restaurant blandet med nordiske, fjellinspirerte retter. Og etter at de pusset opp har gjestetilfredsheten vært den høyeste siden hotellet åpnet. All mat er hjemmelaget, uten halvfabrikat.

Maten vi fikk servert var utrolig god. Kjøtt som smeltet i munn, forskjellige konsistenser som gjorde matopplevelsen litt mer spennende og desserten – den har jeg ikke ord for. Fargene og måten maten var presentert på (på tallerkenen var også lekker. Samtidig var det vennlige servitører. Vi fikk også snakke med sjefen, Pontus Åkesson, som forklarte litt av utfordringene med å drive hotellrestauranter. Ansatte som kun er sesongbasert er blant annet en stor utfordring.

I ettertid av besøket var vi så heldig å få tilsendt oppskriften på disse tre rettene. Riktig nok ikke med full ingredienseliste – så prøv og feil, tenker jeg.

Forretten vi fikk var Håndskåren Råbiff.
Du trenger:
Indre- og ytrefilet av okse, eventuelt en av delene
Sjalottløk
Poteter
Nøytral olje
Melk
Havtorn/tindved
Maizena
Sukker
Eddik
Vann

Slik gjør du:
Dag 1
Skrell sjalottløk og skiv den deretter med en mandolin. Legg sjalottløken i melk over natten.
Lag potetblad. Kok poteter i 6 timer, hell av vann og kjør i en mikser til du har en jevn masse. Spre massen ut på et brett i et tynt lag. Stek i ovnen på 65 grader over natten.
Dag 2
Tørk sjalottløken før du meler den med maizena og friteres til de er gyllen brune på 130 grader.
Rens indre/ytrefilet av okse helt fri for sener og slintrer.
Lag sjalottløk brunoise: Kutt løken i små terningen og lag en 1-2-3-lake. En del sukker, to deler eddik og tre deler vann. Varm opp, ha i sjalottløken og kjøl ned.
Havtorn (Tindved): Bland sammen 1-2-3-lake og havtorn.
Anrettning: Bland kjøtt og tindved sammen. Topp med syltet sjalottløk, fritert sjalottløk, Røros-rømme og potetblad.IMG_4420
Hovedretten vi fikk servert var Boeuf Bourguignon.
Du trenger:
Høyrygg
Salt og pepper
Rødvin
Oksekraft
Laurbærblad
Rødvinssaus laget på kjøttkraft
Bacon
Stjerneløk
Champignon

Potetpuré til servering

Slik gjør du:
Del høyrygg i passende stykker. Brun i stekepanne med salt og pepper. Kok så kjøttet mørt med rødvin, oksekraft og laurbærblad i ca. tre timer. Kjøttet kjøles så ned i kraften.
Deretter varmer du opp kjøttet i rødvinssaus laget av kraften kjøttet lå i.

Anrett på tallerkenen toppet med bacon, stjerneløk, champignon og potetpuré.

Finn en deilig oppskrift på hjemmelaget potetpuré. Grønnsakene regner jeg med er surret lett i en stekepanne. I menyen står det varmrøkt bacon, så velg røkt bacon og stek til ønsket konsistens.
IMG_4461
Så til av en de beste dessertene jeg har fått servert. Eplepai.
Du trenger:
Epler
Mørdeig eller ferdigkjøpt crumble/brødstrø
Filodeig
Smør
Sukker
Iskrem
Bringebærpulver

Slik gjør du:
Lag sukkerlake: Gjerne med litt kanelstang, anis, lime og sirup. Kok ned til det blir en karamellsaus.
Skrell og tern eplene. Bland de så sammen med sukkerlaken/karamellen og kokes adentè.
Ta mørdeig og smul det opp på et stekebrett og bak i ovnen til mørdeigen er gyllenbrun. Eventuelt bruk ferdigkjøpt crumble.
Filodeigen toppes med brunt smør i rikelig mengde, ha deretter et nytt lag med filodeig og smør – dette gjøres tre ganger. Bak i ovnen på 160 grader til de er gylne.
Anrett eplene og topp med crumble (mørdeigsmulene) filodeig, iskrem og bringebærpulver.

Oppskriftene var like vanskelig for meg å skrive som for deg å forstå de. Så om de ikke blir vellykkede, ring Brasseri T og spør hva du har gjort feil.

Du finner Brasseri T i Hotellvegen 1, 2420 Trysil

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s