Knivtest: Global

Jeg er til vanlig ikke særlig kresen på kniver og bruker fint Ikea sine på fotoshoots, og hjemme har jeg en god blanding av rimelige og litt dyrere kniver. Og favorittkniven min er faktisk en eldgammel kniv med kort knivblad og treskaft som egentlig bare fungerer til å kutte agurk og lage skrellestriper i appelsiner siden den er så liten og kort. En helt unødvendig kniv egentlig.

I tillegg til at jeg ikke er kresen, er jeg også hun som kutter seg i hytt og pine – selv om jeg står mye på kjøkkenet. Tror ikke jeg har vært på en eneste matshoot uten et lite snitt i fingrene. Det er liksom en del av spenningen.

I forrige knivtest tok jeg for meg Victorinox sin knivblokk, i denne tar jeg for meg noen av Globals lekre kniver. Planen for disse testene var egentlig å sette knivene opp mot hverandre, men jeg fikk tilsendt kniver med ganske forskjellige bruksområder og størrelser, noe som gjorde dette litt vanskelig.

Global
De verdenskjente GLOBAL-knivene er utviklet av Komin Yamada med fokus på ergonomi, brukeregenskaper og design. Utgangspunktet for knivene var oppgaven om å lage «verdens beste kniv». Knivene er lette å holde rene og bakteriefrie, og balansen i kniven er sikret ved å fylle grepet med sand.

I mine øyne er knivene generelt gode å holde i, selv om jeg i enkelte tilfeller foretrekker treskaftene på Victorinox-knivene. Her spiller vekt og størrelse inn. Global sine ser kanskje proffere og stiligere ut, men for den vanlige mannen i gata vil Victorinox sine være mer en gode nok og mer prisvennlige. Victorinox sine kniver er også de mange kokker vil anbefale for nybegynnere, og flere bruker de gjerne hjemme og.

En god regel å ha i bakhodet er også at brødkniven er laget for en grunn. Hvitt brød sløver kniver.
IMG_4427
Brødkniv GS-14
I mine øyne kan ikke denne sammenliknes helt med vanlige brødkniver på grunn av størrelsen. Brødene jeg har hatt i brødboksen de siste ukene har vært såpass store at denne brødkniven blir upraktisk. På den andre siden er den perfekt til mindre bakverk og rundstykker til helgefrokosten, for den skjærer godt selv om den er liten. Utseendemessig tar den seg også fint ut på frokostbordet.

Jeg fortrekker brødkniven fra Victorinox, da den passer til alle typer av bakverk på grunn av størrelsen. Samtidig synes jeg den ligger bedre i hånden og gir meg bedre kontroll.
IMG_4564
Grønnsakskniv GF-36
En tungvekter, denne løser det meste. Vær seg harde grønnsaker som søtpotet eller gulrøtter, kutting av salat eller oppdeling av kjøttstykker – dette er en av de beste knivene jeg noen gang har hatt i hånden og den beste kniven jeg noen gang har delt opp søtpoteter med.

I følge Global selv skal kniven være perfekt til hakke- og snittoppgaver, og det er den. Den er god til harde grønnsaker og salat, og minst like god til kjøtt. I noens øyne er kanskje kniven stor, men ikke så stor at du blir skremt av den. Samtidig ligger den godt i hånda og er tung. Tyngden hjelper spesielt godt på de harde grønnsakene. Kniven har også et høyt knivblad som gir plass til å støtte kniven med knokene – for de som tørr det. Og jeg må ærlig innrømme at jeg føler meg litt proffere når jeg bruker den.

Dette er uten tvil min favorittkniv til hovedoppgavene ved en rett med grønt og kjøtt. Litt kostbar tenker kanskje du, men her har du en kniv som hjelper deg med det meste. Er du derimot en ulykkesfugl er denne kanskje litt i meste laget, for denne er skarp og glir gjennom det meste – da også fingre.
IMG_4383IMG_4382
Grønnsakskniv med luftlommer GS-39
En mellomstor kniv som er god til grønnsaker. De små luftlommene er til for at råvarene skal slippe bladet lettere, noe jeg virkelig synes det gjør. Agurkskivene hoppene nærmest bortover skjærebrettet og andre grønnsaker detter lett av. Vil du ha en egen kniv til kun grønnsaker er denne et godt kjøp, men i mine øyne litt for liten til store salathoder.
IMG_4401
Fleksibel universalkniv, GS-11
Med denne har du i hvert fall ingen problemer med å stikke hull på pasjonsfrukt.

Kniven har et fleksibelt blad som kan bøyes helt ned til vannrett kontakt med skjærebrettet er dette en kniv som gir deg full kontroll når du for eksempel fjerner skinn fra fisken. For deg som gjør mye med fisk selv er dette god kniv, men for meg er dette et tilskudd og ikke en nødvendighet å eie.

Men kunsten med pasjonsfrukt, det skal den ha.IMG_4375
Kokkekniv GS-3
Denne spisse kokkekniven er den ultimate tomatdeleren, her trenger du ikke presse og ender derfor ikke opp med en halvmost tomat når du egentlig skulle ha fine, tynne og runde skiver. Det korte bladet gjør det lett å komme helt ned til råvarene du jobber med. Også fin til avokado og til strimling av mindre kjøttstykker.

Ikke en nødvendighet i mine øyne, men er du glad i kniver er denne et fint alternativ til de større knivene.
IMG_5036
Urtehakker G-76
Denne kniven, eller hakkeren, kommer i luksuskategorien av kjøkkenredskaper. Det buede knivbladet er skapt for å findele og finhakke i en vuggende bevegelse uten at kniven skal måtte løftes fra skjærebrettet. Den skal være fin til alt fra urter og hvitløk til nøtter og sjokolade.

I mine øyne er dette et unødvendig tilskudd til knivsamlingen for den vanlige mannen i gata. Den er fin å se på og ser kul ut på kjøkkenbenken, men en god kniv gjør samme nytten. Samtidig synes jeg er den litt klønete, første gangen jeg hakket med den fikk jeg ikke helt dreisen på den. Har du derimot et buet skjærebrett er den sikkert midt i blinken. På den andre siden er den en fin, og lekker, gave til den som har alt og elsker kjøkkenting – og som har litt bedre tålmodighet enn meg.

Det enkle er ofte det beste i mine øyne, og en stor grønnsakskniv vil gjøre samme nytten for å kutte urter til middag og sjokolade til dessert.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s