Segovia: en vannbåren Disneydrøm

// Pressetur med Visit Spain

Segovia, byen som rommer alt fra Disney-inspirasjon til romersk akvedukt og Spanias beste pattegris. En time nord for Madrid finner du den gamle byen lokalisert langs et langt, smalt berg. Oppført på UNESCOs verdensarvliste, byen er nesten omringet om vegger og ellers rommer den en rekke monumenter, de mest kjente er nok den berømte romerske akvedukten og borgen Alcázar.

Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli hun som lot seg imponere så mye at hun ville anbefale historiske byer til folk – men noen ting er så imponerende, nostalgiske og sinnsykt fine. Segovia er byen som treffer alle pikers prinsesse-drøm, og du får et helt nytt syn på arkitektur etter å ha sett hvordan de fikk vann til byen i gamledager.
IMG_2505
Eventyrlige Alcázar
Det første jeg fikk oppleve der var nemlig borgen, prinsesseslottet i mine øyne, Alcázar. En av de mest populære historiske kulturminnene i Spania, og den er også inspirasjonen til slottet i eventyret om Askepott og dronningens slott i Snøhvit. Det var (nesten) akkurat som å være i en Disney-film, eller i hvert fall Disneyland der vi stod på gressletta nedenfor slottet og tittet opp med sol og blå himmel som bakteppe.

Alcázar ble opprinnelig bygget som festning, men har fungert som blant annet kongelig palass, statsfengsel og militærakademi siden det ble bygget. Det er en av de mest særegne steinfestningene i Spania – størrelsen er imponerende, eller overveldende, og den er formet omtrent som baugen på et skip. Arkeologiske bevis antyder at Alcázar har vært benyttet som festning siden romersk tid.
IMG_1445IMG_1362IMG_1394
Det du ser av festningen i dag ble konstruert en gang i middelalderen, den har gjennomgått en stor utvidelse opp gjennom årene. Innsiden av festningen er nesten like imponerende som utsiden – her er det så mye vakre detaljer, tragiske familiehistorier og rom som virkelig tar pusten fra deg, samt en fantastisk utsikt. Er du heldig får du deg også en ørnesafari med på kjøpet – det er nemlig en nasjonalpark ikke langt unna, så det er ikke uvanlig å se flokker av ørn på flytur i utkanten av byen.
IMG_2584
Imponerende akvedukt
Akvedukten i Segovia er ikke bare imponerende å se på, den er et av de viktigste symbolene for byen og du finner den i byens våpenskjold. Samtidig er det et av de best bevarte monumentene etter romerne på Den iberiske halvøy. At mennesker har bygget denne, det er rett og slett drøyt.

Akvedukten stammer mest sannsynlig fra en gang rundt 100-tallet, men man er ikke sikker på når.

Akvedukten er 28 meter høy, består av 20400 steiner, 166 arker, steinene kunne veien opp mot 2500 kg, og det tok 20-25 år å bygge den. I Akvedukten er det også bronsebokstaver som er 20 cm store – de begynte å dette ned på 1600-tallet. Akvedukten fraktet vann fra Rio Frio elven som ligger i fjellene 17 km fra byen. Vannet ble fraktet 15 km før det kom til byen og akvedukten fungerte til rundt 1900.

På folkemunne sies det at djevelen bygde akvedukten på én dag. Djevelen hadde nemlig truffet en vakker jente og lovet å bygge den på en dag hvis han fikk sjelen hennes. Dessverre for djeveln manglet det en stein og sjelen til jenta ble reddet. I dag sies det at de små hullene du kan se i steinene i akvedukten er fotsporene til djevelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s