Intervju: På besøk hos Rörstrand

Rörstrand er et av Sveriges mest kjente navn når det gjelder design, og er en stor del av svensk designhistorie. Da jeg var i Sverige fikk vi en omvisning på fabrikken og museet deres. Rörstrandmuseet har også egen café hvor alt serveres i og på Rörstrands eget porselen.

Rörstrand ble grunnlagt i 1726 i Stockholm og målet var å få laget svensk porselen under ledelse av den tyske porselensmakeren Johann Wolff. På 1700-tallet hadde porselen samme verdi som gull, og ekte porselen skulle være kritthvitt. På denne tiden var det kun Kina som hadde dette, men i 1726 kom endelig håndverket til Sverige og produksjonen startet på Rörstrand slott i Stockholm. Rörstrand er det nest eldste porselensvaremerket i Europa, Meissen i Tyskland var det første i 1709.
– På denne tiden var dekoren på serviset i kobolotblått og som oftest inspirert av kinesisk porselen.
IMG_6188
På 1800-tallet ble serviser regnet som et bevis på din status i samfunnet og kobbertrykk-teknikken ble utviklet. I 1857 klarer de endelig å lage benporselen og i 1884 kommer Rörstrands stempel med de karakteristiske kronene. I år 1900 hadde fabrikken 1016 ansatte og var et av landets ti største foretak, samtidig får de internasjonalt gjennombrudd i Paris.
IMG_6144
I 1926 ble den siste koppen laget ved Rörstrand i Stockholm og produksjonen ble flyttet til Göteborg. Dette var også slutten for den kjente porselensmaleren Carl Johan Johansson.
– Han knekte sine pensler og pensjonerte seg. Alle hans verk er signert med «C.J.J».

På 1930-tallet blir produksjonen igjen flyttet, til Lidköping og slås sammen med Lidköpings porselensfabrikk. Museet, og fabrikken, ligger i dag på samme plass som fabrikken gjorde da den flyttet til Lidköping.
– På det meste jobbet det 1500 personer på fabrikken og alle bygningene på plassen her tilhørte Rörstrand.
IMG_6134
Marianne Westman kom til Rörstrand i 1950, hun blir i dag betegnet som «porselensmammaen» og hun ble en toneangivende designer med sin unike og lekne stil. Hun ville egentlig leve som frilanser og drive sitt eget keramikkverksted, men som 22-åring ble hun motvillig ansatt på Rörstrand.  «Mon Amie» var det første Westmann designet for Rörstrand, det kom for salg i 1952. Hun har også designet klassikeren «Picknick».
– Hadde det ikke vært for hennes egne, strenge regler rundt designet sitt hadde nok disse mønstrene vært trykket på alt fra notatblokker til tekstiler.

I dag har Rörstrand hatt samarbeid med bl.a. Filippa K. De grafiske, moteinspirerte mønstrene ble raskt populære. I 2006 ble fabrikken i Lidköping lagt ned.

Det første du møter når du går inn døren er kafeen. Det er sjeldent brukt servise ser så lekkert ut som her, det meste serveres i «Mon Amie». Serien som er designet av den velkjente formgiveren Marianne Westman. Det blå-blomstrede serviset er i dag en av Rörstrands klassikere. Når et servise får navn er det ikke selve porselenet som får navn, men mønsteret.
– Porselenet kan jo være det samme, og det er begrenset hva slags former en tallerken kommer i. Men mønstrene kan leve sitt eget liv og settes på alt.
IMG_6163
Bak kafeen kommer du inn til museet. Her blir du møtt av en stor samling porselen. Fra Rörstrands begynnelse til den moderne tidsalder, i alle mulige former og farger.
– Vi har 18.000 elementer i samlingen, så selv de som kjenner oss godt og vi som selv jobber her oppdager noe nytt.
Det mest overveldende du ser er kanskje veggen med tallerkener. Her bytter de stadig ut design så gjestene som kommer tilbake kan finne noe nytt neste gang de er innom.

Ellers i samlingen ser du bl.a. flotte, store krukker, mugger, tidsbestemte serviser og kobbertrykk.

Det mest spennende for meg var å få se fabrikken. Fra å se formene til potter og de velkjente sparegrisene som er populære dåpsgaver i Sverige, til å se ovner og fargeutvalget. Og for spesielt interesserte, som meg, var det en fryd for øyet og se containerne med porselen som var brent i stykker og knust. I tillegg fikk vi et lite glimt av lageret med hva vi kan vente oss de neste sesongene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s