Jeg testet dreiing

Jeg hadde virkelig ikke trodd at jeg skulle være noen racer på dreiing og keramikk. Men så feil kan man ta av seg selv. Jeg var like overrasket som min svenske lærer, Anna. Jeg vet egentlig ikke hva jeg synes var morsomt, at jeg selv fikk det til eller å le av de andre (nevner ikke navn) som ikke helt hang med i svingene dreieskiva tok.

Det kreative sitter visst litt mer i meg enn jeg trodde, og jeg burde kanskje tatt hintet om at håndarbeid er noe for meg da jeg også imponerte med marsipanrosen min tidligere på reisen. Men, du vet hva man sier – det er ikke lett å være naturtalent!

Vel, jeg lærte mer om keramikken enn bare dreiingen, så om du lurer på hvorfor unik keramikk koster så mye så får du litt av svaret her. Prosessen tar nemlig ca. en måned – i hvert fall gjorde den det her. Det er selve dreiingen, så skal den tørke, brennes, brennes igjen og kles med glasur. I tillegg vet du ikke om det du lager overlever – ganske dramatisk.IMG_6213
Steg 1: Fukte dreieskive, hender og prøve å få leirekula til å sitte som ei kule i midten av platen. Jeg er tydeligvis så hardhendt at det gikk lett som bare det, uten hjelp. Anna så nesten forskrekket ut da hun så jeg hadde fått det til selv.

Steg 2: Jobbe gjennom deigen, som jeg så fint kalte det. Da presser du leiren ned og opp om hverandre så du får en gjennomjobbet rund kladd. Jeg forstod aldri når dette skjedde, men plutselig sa Anna at det så bra ut og jeg kunne begynner å forme.IMG_6227
Steg 3: Lage hull i midten. Vi fikk tidlig beskjed om at om du går gjennom til plata så er det ingen vei tilbake, så her var det bare å følge med på hva du gjorde. Med to-tre fingre på toppen av kula begynner du å presse ned og etterhvert som du får hull trekker du dem mot deg selv og støtter kula med andre hånden.

Jeg stoppet tydeligvis veldig tidlig og hadde en tre cm tykk bunn, så Anna fikset til litt så det ikke ble et tykt askebeger.IMG_6229
Steg 4: Få høyde. Jeg fikk en viss høyde på forrige steg, men forstod aldri hva gjorde før Anna viste meg dette. Du legger en finger, eller to, på utsiden og en på innsiden og drar leire oppover. Vips så ser du høyden komme frem.IMG_6230
Steg 5: Rens. Jeg hadde egentlig et veldig kult stripet mønster etter fingrene mine da krukken min var ganske tykk, men siden jeg ville ha den høyere slo jeg fra meg ideen om mønsteret mitt. Så for å få en glatt finish holder du en treskrape inntil som på bildet, da blir den rett og fin.

Steg 6: Kutt. Siste steg var å skulle få krukken av platen, da backet jeg grasiøst vekk og lot Anna ta seg av den jobben. Da skjærer du nemlig løs bunnen fra platen, med det som likner på ståltråd, og jeg tenkte bare at jeg skal ikke ha en ujevn bunn på krukken.IMG_6231
Steg 7: Admire. Denne lekre saken kom altså ut av mitt første møte med leire og keramikk. Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde tålmodighet, for det var utrolig avslappende å holde på med.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s