Lær å lage Cold Brew

På fredag var jeg på Cold Brew-kurs hos It’s Cold Brew sammen med Baileys i regi av Polhem PR. Baileys lanserte for en liten tid tilbake iskaffe og ønsker samtidig å lære bort hvordan du enkelt kan lage din egen drikk hjemme. For i tillegg til Cold Brew-kurs fikk vi også en rask innføring i hvordan du kan lage forskjellige sommerdrinker med kaffe og Baileys.

Cold Brew
Du har kanskje hørt om det før, om du har kaffenerder som venner. I Norge er nemlig dette nytt og ganske ikke-eksisterende. Jeg smakte det for første gang for mange år siden i USA, og har etter dette jaktet det i forskjellige byer jeg har vært i, blant annet i Barcelona hvor jeg besøkte Satan’s Coffee Corner. Min absolutte favoritt fant jeg i Aarhus forrige uke – den kommer det mer om i morgen.

Cold Brew er kald kaffe brygget på kaldt vann. Den fjerde måten å brygge kaffe på. Iskaffen du får servert her hjemme er laget på varm kaffe og smaker ikke særlig godt – om du spør meg, selv om jeg drikker det på varme sommerdager.

Cold Brew er også blitt en trend, men det er ikke derfor du skal hive deg på bølgen. Cold Brew er mildere for magen fordi det «skadelige» kommer frem når du rister kaffen – akkurat som at for brent mat er skadelig. Cold Brew har lavt syreinnhold sammenliknet med varm kaffe og har et høyere inhold av antioksidanter. Smaken er også rundere.

Det viktigste når du skal lage Cold Brew er at du bruker kvalitetskaffe – altså ikke Ali kaffe eller liknende fra matbutikken. Det beste er å kjøpe hele bønner og male selv, da får du det ferskest mulig. Men, du kan selvfølgelig kjøpe ferdigmalt hos f.eks. Kaffebrenneriet.
IMG_8550
It’s Cold Brew
Så over til kurset. It’s Cold Brew ble startet for ett år siden og en av gründerne bak er Fiona, fra den kjente duen Rebecca & Fiona. Bakgrunnen for oppstarten startet da Fiona turnerte i USA og endte opp med magesår. Hun ble satt i kontakt med legen til Avicii som led av det samme og hun fikk totalforbud mot alkohol og kaffe.
– Kaffe er det som gjør at jeg fungerer om morgenen. Så jeg begynte å google og kom over Cold Brew, forteller Fiona.

Da hun landet i Sverige fortalte hun kompisen Stefan om Cold Brew, og fra han sa «Dette bør vi starte opp med» har de to og to andre kompiser hatt stor suksess med Cold Brew. I dag selges drikken deres i både restauranter og på matbutikker. Jeg krysser fingrene for at det kommer hit også.
Baileys_Its Cold Brew_kaffeworkshop (212 of 214)-kopi
Disse lærte oss opp i Cold Brew. Og yes, den råkule dama er Fiona fra duoen Rebecca & Fiona.
IMG_8579
Lag Cold Brew selv
Å lage Cold Brew er mye enklere enn du skulle tro. For deg tar det et minutt, men resten av prosessen tar over et døgn. Du må med andre ord smøre deg med litt tålmodighet. Fordelen er at når du først har din første flaske stående, lager du bare en ny før du går tom – så slipper du ventingen.

Dette trenger du:
Lufttett beholder
Filter
2 dl kvalitetskaffe
8 dl vann

Vi brukte kaffe fra Brasil. Foretrekker du en fruktigere kaffe velger du afrikansk.

Slik du gjør:
Ha bomullsfilteret i den lufttette beholderen og ha i kaffe.
Hell så på kaldt vann til du har en litt tykk paste. Dette er for å frigjøre smakene i kaffen, den blomstrer nemlig når den kommer i kontakt med vann. Knyt sammen filteret – la gjerne snoren henge ut av beholderen. Om du ikke har bomullsfilter har du kaffe direkte i beholderen og siler kaffen når prosessen er ferdig.
Hell så på vann helt opp til kanten og lukk. Vil du smaksette kaffen din er det nå du gjør det. Etter å ha fylt på vann kan du f.eks ha i kanelstang, kardemomme, appelsin, fersken.
Sett beholderen i kjøleskapet i 12-24 timer, ut i fra hvor sterk du liker kaffen. Jeg foretrekker 20-24 timer, og det er den tiden som tilsvarer kaffe slik vi drikker kaffe her i norden.
Server med isbiter.


For å gjøre prosessen enda mer miljøvennlig kan du bruke bomullsfiltere som du kan vaske mellom bruk. Det kan brukes opptil 100 ganger og vaskes enkelt i vaskemaskinen.
Du kan oppbevare Cold Brew i kjøleskapet i tre uker. Etter tre uker vil kaffen miste smaken, men du kan fortsatt drikke den.

På søndag kommer noen oppskrifter på drinker med Cold Brew og Baileys.

Neste uke kan du lese om da jeg var på Coffee Cupping i Göteborg. Kaffens svar på vinsmaking.

Foto: Camilla Jorddal & Hanne Erøy/MIO media

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s