Great Coffee i Aarhus

IMG_8439
Når du er mye på reisefot får du oppleve mye og du blir inspirert av steden du besøker, men det er ytterst sjeldent at jeg sitter igjen med følelsen av at dette er mitt nye stamsted. Den følelsen fikk jeg hos Søren Stiller Markussen på Great Coffee i Aarhus, det er bare synd at mitt nye stamsted ligger i et annet land.

– En kjapp tur innom, tenkte vi.
Tre timer senere og stengetid, da ruslet vi ut.

Jeg og min reisekompanjong Christina blir møtt av et luftig og lyst lokale. Det er rått, tøft og lekkert. Murstein, fliser, treverk, skinn, messing, stål, Normann Copenhagen, Hay og nostalgisk kaffepynt i form av gamle kanner og kopper. Og de ansatte er alle kledd i skinnforklær, selvfølgelig.
– Jeg har gjort det selv. Interiøret, forteller Søren.
Jeg har allerede smuglest om det på forhånd, Christina blir enda mer begeistret.

Great Coffee har holdt til her i fem og et halvt år i lokalet til en gammel sjokoladefabrikk. Siden åpningen er lokalet blitt utviklet og Søren har vunnet en haug av priser for sine kaffekunster. Blant annet 1 premier i Danmarksmesterskapet Barista DM 2014 og 2015.
IMG_8400
IMG_8401
Jeg hadde store planer om å teste signaturdrikken til Great Coffee – som står på menyen, men da vi startet bestillingen så jeg Cold Brew på menyen. Så jeg slo meg sammen med Christina på en varm sort, fyldig kaffe og tok en Cold Brew ved siden av.
– Drikk Cold Brewen først, ellers vil du ikke smake alle smakene, instruerer Søren.
Jeg gjør som jeg får beskjed om og Christina får litt i et glass for å smake hun.

Cold Brew blir servert i vinglass hos Great Coffee, og etter å ha smakt skjønner jeg hvorfor. Dette er noe jeg kunne drukket i stedet for vin til maten, og hadde jeg fått beskjed fra legen om å kutte ut alkohol er dette min nye alkohol. Cold Brewen er noe av det beste jeg har drukket i hele mitt liv, og Cold Brew vil aldri bli det samme igjen.
– Denne er laget på snøvann fra Grønland og tilsatt fersken som er en av de originalene smakene i kaffen som er brukt.
Søren henter dunken han har brygget i og viser frem. Der ligger det fire halve fersken og dupper i kaffeblandingen. Vi smaker og slår fast at dette er som å drikke en drink, bare mye bedre enn virgin-variantene du får på bar.

Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg sier at dette er noe av det beste jeg har drukket, men det er ganske mange. Videre forteller Søren at det ikke er så vanskelig å lage selv, bortsett fra det med snøvann fra Grønland og å velge rett kaffe. Han gir meg i hvert fall stor tro på at dette kan jeg få til selv, og etter kurset jeg var på på fredag, vet jeg jo at dette stemmer. Nå må jeg bare prøve meg frem til å få laget en ferskenversjon ..

Søren er en nedpå type, men han er samtidig utrolig entusiastisk når han snakker om kaffe, og når han lager dem. Han gjør nemlig det meste i kaffebaren selv når vi er der, selv om det er tre ansatte på jobb. Han snakker med alle kundene, selv de som sitter ved bordene. Du ser lett hvem som er stamkunder og ikke, for noen sier ikke hva de skal ha en gang når de kommer til disken. Og når noen spør hva han anbefaler forteller han gjerne om to-tre forskjellige ut i fra preferansene de gir han.
– Du elsker virkelig kaffe du, sier Christina.
– Ja, virkelig, svarer Søren.

Great Coffee kan i hvert fall Søren lage, så et mer passende navn finner du ikke. Tar du deg tid til å lese litt på hjemmesiden ser du at her er det lidenskap som gjelder. Hver eneste kaffe i webshopen har sin egen beskrivelse, både med historien bak og smaksnotene, og om Søren eventuelt har brukt den til å konkurrere med. Bryggemetode står også anbefalt, sammen med beskrivelse.
IMG_8424IMG_8388
Søren har gjort interiøret selv, og det imponerte i hvert fall meg. Han har beholdt sjelen i historien til bygget og kledd det i en litt hippere, nordisk drakt. Det er akkurat passe stramt, nedpå og inviterende. Og etter å ha snakket med Søren ser du han i hele lokalet.

Sjokoladefabrikken som tidligere lå her er spikret på veggen, og det er fortsatt originalelementer fra bygget i kaffesjappa.

Tidligere stod kafferisteren i lokalet og der bordene stod nå var det ingenting. Ser du opp i taket ser du fortsatt det gamle røret til kafferisteren og snur du deg rundt til det sorte hjørnet ser du utgangen. Hullet er i dag fylt med en fugl fra Normann Copenhagen.

Veggene er kledd med kaffe. Om ikke det er menyen, er det beskrivelser, fakta og hyller med premiestatuetter og kafferedskaper.

I det lille blå hjørnet er stemningen mer intim. Fliser, treverk, Hay-bord og nostalgisk kaffepynt i vinduskarmen. Benken i finér har håndtak på sidene og en tynn skinnpute, det samme går igjen på benkene langs veggen. Disse lager du enkelt selv.

Før vi snur snuten ut døren spør Søren om vi vil ha noe mer. En dobbel cortado med det lille ekstra, kaffekunst, er det vi trenger for å avslutte kaffeeventyret vårt. Jeg skulle ønske man kunne bestille dunker av Cold Brewen til Søren og få den sendt til Norge, og aller helst skulle jeg ønske at han holdt til i Oslo. Jeg har tidligere reist til byer kun for å spise der – Aarhus er stedet jeg vil reise til kun for kaffe. Et besøk hos Søren og Great Coffee er verdt reisetiden alene.

Tusen takk for oss, Søren.

Du finner Great Coffee i en bakgård i Klostergade 32 H.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s