Kaffens historie på 1-2-3

Da jeg var i Alingsås i vår fikk jeg en rask innføring i kaffens historie.

Kaffens historie starter med en fortelling fra Etiopia, som sies å være kaffens opprinnelsesland. I de etiopiske fjellene bodde det en geitebonde, og en dag syntes han geitene oppførte seg litt merkelig. De hoppet rundt og var fulle av energi. Bonden oppdaget at geitene hadde spist røde bær fra en busk. Han reiste så til et munkekloster og fortalte historien om geitene sine videre til abboten i klosteret.

– Det sies så at abboten kastet bærene på bålet og når duften av de brente bærene spredte seg i rommet plukket han ut igjen det som nå var de ristede bønnene. Han bestemte seg så for å teste disse selv og slo varmt vann over dem og drakk. I følge historien følte han seg piggere av dette og delte drikken med munkene til aftensbønnene, forteller guiden oss.
Om historien er sann er det jo litt kult, kaffen ble oppdaget av geiter.

Kaffens historie kort fortalt
På 900-tallet nevnes kaffe for første gang i skrift som en medisin – noen påstår at kaffe ble dyrket allerede på 500-tallet. På 1100-tallet begynner man å brenne kaffe. På 1400-tallet drikkes det kaffe i Etiopia og i Arabiske land, og de første kaffehusene opprettes. På 1600-tallet kommer kaffen for fullt til Europa. Det dukker opp kaffehus på hele kontinentet og 1/2 kg kaffe importeres gjennom tollen i Göteborg, men det er først på tidlig 1700-tallet at kaffen spres i Norge og Sverige. Det oppstår også en rekke kaffeforbud på grunn av ubalansen i handelen – blant annet for spritbøndene. På starten av 1900-tallet kommer kaffen også til de nordlige delene av Norge og Sverige, og under andre verdenskrig blir kaffe prioritert som en del av båtlasten til flere land. Så du kan jo tenke deg hvilken betydning kaffe har i livene til folk.
IMG_5773
Fra kos til politikk
Et eksempel på hvor viktig kaffe faktisk kunne være fra 1475 i Istanbul, der var nemlig kaffe skilsmissegrunnlag. Om ikke mannen kunne skaffe kvinnen hennes daglige dose med kaffe ble han altså ikke regnet som egnet til å være ektemann. Og nettopp dette skjedde med en kvinne, hun fikk innvilget skilsmisse.
– Og forhåpentligvis fant hun seg en ny mann og fikk kaffe hver eneste dag.

Etter Tyrkia kom kaffen videre til Italia. Der likte paven kaffe så godt at han velsignet den og tok den opp i kristendommen.

I Sverige har kaffe en klar sammenheng med fika-kulturen, som jeg vil skrive om i et senere innlegg. I Sverige sier de at kaffe forener og på arbeidsplassene legges hierarkiet bort. Og ser du tilbake i historien ser du også at kaffe ble trukket frem i politiske sammenhenger. Tidligere var det alkohol som var vanlig på politiske møter, men med kaffens intreden endret dette seg. Med kaffe ble hodet skjerpet, sa de før i tiden, i motsetning til vinen som beruset.

I dag drikkes det ekstremt mye kaffe her i Norden. Finland er på topp, etterfulgt av Sverige og Norge.

I dag kan man også si at kaffen står sentralt. Både i jobbsammenheng og i sosiale settinger. Du blir alltid tilbudt en kopp kaffe. Noe av det viktigste å huske på når det gjelder kaffe er at kaffe er ferskvare. Malte bønner hoder i ca. tre måneder.

En liten funfact til slutt. Visste du at kaffe på skålen kommer fra den tiden da kopper ikke hadde hank? Koppene ble nemlig så varme å holde i at den eneste måten å få i seg kaffe på uten å brenne seg på fingrene var å slå den på skålen.

På mandag kan du lese om da jeg var på coffee cupping hos da Matteo i Göteborg. Det er kaffens svar på vinsmaking.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s