Aarhus: Økologisk hos Langhoff & Juul

Hos Langhoff & Juul er det råvarene som bestemmer. I tillegg til sjefskokken Anders Kuk Kristiansen. Den økologiske café-restauranten er oppe til alle måltidets timer, morgenmat (frokost), lunsj og middag. Tidligere var stedet kun café, men eierene ville gjøre noe mer og da Anders tidligere arbeidsplass – en Michelin-restaurant, la ned frivillig passet de på å huke tak i han før noen andre gjorde det. Lurt!

Selv om Langhoff & Juul er økologisk og det fort kan høres fryktelig grønt og skummelt ut for noen har Anders vært klar på at det skal være for alle. Her er det råvarene som skal få bestemme hva som er på menyen og det skal ikke være superfancy. Alle må kunne finne noe de vil spise, ikke bare de som har grønt på hjernen.
– Å servere en lavatomat hvor gjesten får tomatsaft i øyet fordi ting skal være eksperimentelt er tull. Hvis du må forklare gjesten din hva det er de spiser og hvordan de skal spise det fordi de ikke forstår det selv, da har du gått for langt. Det er mye flott håndverk i å presentere trepinner på en mosesky med egg – men jeg vil heller spise ordentlig mat, sier Anders.
Han kommer med så mange gode eksempler på dagens restaurantbransje at det er vanskelig å ikke le.
– Det finnes noen som åpnet et serveringssted hvor hele poenget er at halvparten av gjestene skal hate dem, og resten skal tolerere dem. Kult en stund sikkert, men de kan jo ikke overleve på det, tror jeg.

Restauranten er merket med sølv for økologisk, noe Anders forteller oss at går ut i fra en poengskala som er satt med en liten haug av regler for hva som er lov under de forskjellige kategoriene.
– Jeg vil ikke høyere enn sølv, sier Anders.
Rart, tenker kanskje du. Men det er det ikke.
– Skal vi opp på gull vil det gå løs på smakene. Når jeg vet at mine gulrøtter er de beste fordi de kommer fra hun som ikke har rett sertifiseringen, men fortsatt dyrker dem på en økologisk måte vil jeg bruke henne. Det er det samme som at jeg vil kjøpe fisk av fiskemannen min fordi han kommer inn med fisken på ryggen og ser ekte ut. Hvem vil vel kjøpe fisk av en fyr i dress og stresskoffert?, forklarer Anders.
Vi er helt enig, og for første gang høres sølv ut som gull.

IMG_8502
Interiøret er innbydende, en miks av god design og brukt. Nordisk, rustikt, enkel og organisk. Fra te servert i Royal Copenhagen-kopper og et godt samarbeid med Carl Hansen & Søn, til lekre fliser på veggen og menykort med skinndetaljer. Slitt treverk mikset med staselig marmor. Her er det nedpå, samtidig som det er fint å se på. Hos Langhoff & Juul vil de at folk skal føle seg hjemme, samtidig som stedet må fungere som café og lunsjsted på dagtid og fremstå som en skikkelig restaurant på kveldstid.
– Nå har ikke jeg greie på interiør, men det er viktig at det står i stil med stedet og maten som serveres her. Det skal ikke være for stivt, men hyggelig, sier Anders.

Min favorittdetalj hos Langhoff & Juul – i tillegg til flisene, skinndetaljene og marmoren, selvfølgelig – er teksten de har trykket på utgangsdøren til bakgården.
«We love kids but please keep yours at your table. Unattended kids will be given a shot of espresso and a free puppy.»
– Ganske morsomt, og sant. Det er jo ingen gjester som vil ha andres unger løpende rundt som apekatter.

IMG_8519
På menyen finner du alt fra økologiske drikker til te, kaffe, øl og vin. Utvalget av vin er også bra – til hver meny smaker Anders og teamet hans på rundt 100 forskjellige viner for å finne den rette. Når det gjelder maten forandrer denne seg stadig, det vil si etter når Anders går lei menyen han har laget og hva slags råvarer han har å leke med. Til morgenmat har de brunchmeny, rundstykke inkludert kaffe eller te og blåbærpannekaker som jeg gjerne skulle testet. Til lunsj serveres salat, sandwicher og en varmrett, og til middag får du velge mellom tre forretter, tre hovedretter og oster og dessert.
– Dessertene her er nok ikke som andre steder. Her kan desserten være basert på en grønnsak, forteller Anders.
Jeg skulle gjerne testet yoghurtis med syrlige asparges da jeg var der.

Det vi får servert er lett, deilig og med masse tekstur. Åpen sandwich med rørt hønsesalat med mild pepperot, grønne asparges og kylling crumble. Hønserøren er ren i smaken og de strimlede gulrøttene er kanskje noen av de beste gulrøttene jeg har smakt. Det er en stor porsjon, og jeg kunne ønske jeg var modig nok til å presse nedpå maten til den er i toppen av spiserøret. På hele turen fikk vi servert mye godt, men entusiasmen til Anders gjør nok dette til toppen. Folk som elsker mat og råvarer så mye varmer hjertet til en matglad.

Før vi går får jeg servert Anders egen chefs coffee, sånn som han drikker den på kjøkkenet. Der går det nemlig fort, så den må serveres ved drikketemperatur. Utrolig godt faktisk.

Er du i Aarhus er dette et sted jeg absolutt vil anbefale. De har også middagsservering her, og den vil jeg gjerne tilbake for å oppleve.

PS. På grunn av middagsservering holder stengt en liten lang time etter kl. 16 for å dekke opp.

Guldsmedgade 30

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s