Fyll opp glasset: Dette drikker du på Santorini

Gresk drikke er så mye mer enn Mythos og Alfa (standard gresk øl alle serveringssteder jeg har vært på i Hellas). Da jeg researchet aktiviteter før Santorini-turen kom jeg over et blogginnlegg hos min go-to Santorini-side. Der stod det at vinsmaking var noe man ikke måtte gå glipp av, så da ble det satt i kalenderen for reisen.

Jeg tenkte at dette blir gøy med en liten vinutflukt. Vel, lite visste jeg at en tredjedel av øya er vinranker og at det finnes diverse vingårder å velge i. Det spesielle med vinrankene på Santorini er at de vokser langs bakken, dette er på grunn av vindene på øya. Det er mye salter og mineraler i den vulkanske jorden, noe som gir vinen fra øya en spesiell karakter. Santorini har også en spesielle vin med soltørkede druer.

Valget falt på Santo Wines, som ble beskrevet som den med best utsikt – fine bilder, vin og utsikt, det blir ikke så mye bedre. Her testet vi tre hvite viner.
– Ja, det er tre hvite viner dere får servert.

Så over til de du ser er hvite. Den første er Asyrtiko, den smakte nesten ingenting, synes jeg. Blek farge, totalt gjennomsiktig og det er så vidt du ser noe farge på den. Vil du drikke noe som smaker litt mer enn vann er dette vinen for deg, hvis ikke – ikke kast bort tungen din på denne. Denne er tynn og lys, ikke noe mer. Skal passe til skalldyr og fisk, og det stemmer sikkert – de liker jo vann.

Den andre vi smaker er Nykteri. Den er fyldigere i smaken enn den første – det skal jo ikke så mye til. Gulere i fargen, dette ser du i hvert fall at er vin. Denne tar en hel natt å lage og har minst 13 prosent alkohol. Den er fruktig, og passer godt til ost og kjøtt.

Den siste der er rød, tenker kanskje du. Men den tredje vinen vi får er altså Vinsanto (må ikke forveksles med Italias Vin Santo – den har nemlig utspring fra Santorini). Vinsanto en søt hvitvin som drikkes til dessert. Mange vil si den minner om portvin, og det er jeg enig i. På Santorini beskriver de den som «kvinnenes vin», fordi kvinner tydeligvis kan drikke mange glass av denne. Så kvinnelig er ikke jeg, men den er god. Og selv om vinen har en dyp, orangerød farge er det altså en hvitvin. Dette er fordi druene er soltørkede, de blir lagt under solen i 6-8 dager (noen 10-14) før de presses. Vinsanto holder i minst 10 år, her kommer det an på årgangen du kjøper.

Med den utsikten, de smakene og en butikk du kan kjøpe med favoritten fra er dette et av høydepunktene fra turen. Jeg vil aldri glemme vinglassene jeg helte nedpå til utsikten av calderaen. Det er helt sikkert.

PS. Blir du fristet til å kjøpe med noe annet en vin fra butikken hos Santo Wines, ikke gjør det. Du får akkurat det samme utvalget i butikker rundt om på øya, og det er mye billigere.IMG_7064
Det er ikke så ofte du får muligheten til å teste vulkanøl, det hadde i hvert fall ikke falt meg inn før, så det må du bare teste. Dette ølet er i mine øyne mye bedre enn de lette Mythos og Alfa. Det er mye smak, litt som å drikke en ølform av vin – om det gir mening. I tillegg er jo flaska kul.

Jeg angrer på at jeg ikke kjøpte dette mer der nede, for her hjemme er det ikke å få tak i – så vidt jeg vet. Vet det finnes i Sverige og Danmark, så må vel bli en kjøretur en dag for å få hamstret litt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s