Et besøk hos Malmö Saluhall

// Pressetur med Visit Sweden

Dette er plassen for deg som elsker mat og gode råvarer. Her har du alt fra det grønne til sandwich, kjøttdisk og isbar, til pizza og falafel. I tillegg er det mathallen for deg som liker det ryddig og pent – for interiøret her gjør dette til en pen opplevelse i tillegg, her er det ikke slengt inn hundre stiler i ett. Høsten 2016 åpnet mathallen for Malmös befolkning og den blir hyppig besøkt. Rundt lunsjtider er det fullt av mennesker og kø ved enkelte av bodene. Alle spiser lunsj mellom kl. 12-14 i Sverige, og i Malmö virker det som om alle gjør det her.

Bygget, eller skal jeg si ruinen, stammer fra 1800-tallet. Eierne og ildsjelene bak Malmös saluhall, Nina og Martin Karyd, kjøpte nemlig en ruin. Det gamle Godsmagasinet som saluhallen ligger i har stått tomt siden det siste toget gikk i 1955. Sammen med Gert Wingårdh har visjonen blitt til virkelighet, med stort fokus på å bevare historien fra 1800-tallet. Originalt mikset med nytt.
– Det et sted mellom 10-15 år siden Malmö sist hadde en saluhall, tror jeg, sier Nina.
– Malmö er jo Sveriges tredje største by, så å ikke ha en saluhall ville jo være en tragedie.
Det er jeg enig i.

Vi får se et gammelt bilde av hvordan det så ut her før byggingen startet. Den ruinen er ikke mye å skryte av – de har gjort en kjempejobb. Fra starten av fikk de med seg fem råvareeksperter og 20 aktører – for at folk skal ville komme. Råvarene som brukes i hallen går etter sesong.

Målet med saluhallen var å skape en moderne mathall, men med den gamle tankegangen og følelsen av å kjøpe varene over disk.
– Men fortsatt i en moderne form hvor man kan sitte ned og spise, skyter Martin inn.
Nina og Martin ønsker at saluhallen skal være et sted man kan oppleve noe. Da vi var innom var det tre tomme boder, men disse forvandles snart til en landhandel. Der skal du kunne kjøpe frukt og grønt, meierivarer og litt egenproduserte produkter som müsli eller syltetøy. Og alt stammer selvfølgelig fra lokale produsenter.
– Vi vil ha en aktivitetsbasert butikk. Her skal produsentene kunne komme og vise seg frem, lære bort og for eksempel vise hvordan de lager produktene sine.
IMG_0134
Noe av det som imponerte meg mest i hallen var hvor gjennomført det var. Her hadde de forskjellige leverandørene og serveringsstedene samme uttrykk i sort og hvitt, med et par personlige detaljer innimellom, som stod i stil til det industrielle i byggets grunnhistorie. Det virket lyst og åpent, selv om det var mest sort og mursteinsrødt. Hele hallen virket ryddig, i motsetning til den vi har her i Oslo hvor alt mulig er kastet sammen. Dette var et sted du fikk lyst til å tilbringe tid, og selv om det var stappfullt rundt lunsj hadde du fortsatt plass til å bevege deg.

God atmosfære, selv på steder med høyt tempo, er undervurdert.


Bakevarene hos St. Jakobs Stenugnsbageri er to die for – får vann i munn av bare å skrive navnet. Og alt i disken så like apetittvekkende ut som dette.
IMG_0122


Hos Ostabengtson får du en haug av oster, så her er det bare å velge.

Hos Limhamns kött & vilt fikk vi smake på diverse skinker og pølser. Ikke noe dårlig å si om dem, og når mannen bak disken i tillegg har bodd og jobbet i Norge og slår rett over på norsk – da kan du tro matbloggere og -journalister blir imponert. Skulle tro vi aldri hadde hørt om utenlandske statsborgere som lærte seg norsk.

Jeg har også satt tennene i falaflene hos Falafel & Burgers, og de er helt sinnsykt saftige og gode.


Hos Malmstens Fisk fikk vi smake på kräftor og spise de på svenske måten – det er vel akkurat som den norske, bare at i Sverige er det en fest. Filmfest ble det i vårt tilfelle, siden stories på Instagram og Snapchat gikk varmt.

Hos Tea Junkie fikk vi et minikurs i matcha. Jeg drikke som regel matcha flere ganger i uken, så ingen store nyheter for meg – men fy fader så godt. Og hvis du vil ha det heteste tipset av dem alle – jo grønnere matcha, jo bedre kvalitet.

Pink Head Noodle Bar er kanskje min favoritt i hele hallen. Dette er de beste nudlene jeg har spist, utenfor Asia. Deilige smaker i en bolle. Belag deg på litt ventetid, for denne plassen er populær.
IMG_0179
Siste stopp på runden var lunsj hos Hedvigsdal, saluhallens pizzasted. God pizza, langbord du kan sitte ved og litt av hvert å velge i fra drikkekartet. Ikke en dårlig avslutning på besøket.

Skal du til Malmö anbefaler jeg deg absolutt å ta en tur innom. Deilig, avslappet stemning og prisene er ikke så gærne heller. Og ta deg en sving forbi isdisken til Favvo Glass før du stikker, her er det alltid en skje med smaksprøve å få – jeg gikk forbi to ganger, og det funket det og.

En av de mest fantastiske blomsterbutikkene jeg vet om holder også til her, Bunches, så det er verdt en titt.

Du finner Malmö Saluhall i Gibraltargatan 6.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s