Gränna: Uppgrenna Naturhus

Du trodde kanskje Gränna kun var kjent for polkagriser? Vel, de har også et helt fantatisk naturhus som er åpent for besøkende. Hva er et naturhus, tenker kanskje du?

Naturhuskonseptet går ut på å bygge med tanke med de faktiske behovene og at teknikk og konstruksjon skal gå i ett med naturen, så langt det lar seg gjøre. Byggene skal samarbeide med naturen og helst bygges med sol, vind, regn, jord og planter, og i de leddene det ikke lar seg gjøre skal det brukes miljøvennlige teknologi.


LANG PROSESS
Prosjektet med Uppgranna Naturhus startet i 2007. Bodil Antonsson har siden hun var liten vært opptatt av veksthus og planter, samt en geniun interesse for mennesker. Med dette i tankene og en tomt startet hun på drømmen sin, som i dag er blitt Uppgranna Naturhus. På denne tiden visste hun ikke hva naturhus var, men veksthus – det var hun sikker på at hun skulle ha.

Bodil ville skape en unik møteplass som skulle inspirere. Rekreasjon, inspirasjon, mennesket og miljø stod i tankene hennes. Rett og slett et pusterom i et miljø der planter og naturen er i fokus.

Siden hun var liten har hun hatt en drøm om et veksthus. Hennes første minne av veksthus er fra hun var 4-5 år gammel. Hun husker fortsatt synet, duftene og følelsen av å være innkapslet. Som liten pleide hun å være med faren til bygdens planteskole og hun sprang alltid rett inn i veksthuset.

– «Når jeg blir stor skal jeg bygge veksthus», sa jeg.

IMG_2324
TOMTEN
Da Bodil fant drømmetomten stod det en låve der. Hun fikk kjøpe tomten og bestemte seg for å bygge noe, og vekthuset skulle ha en sentralrolle. Hun googlet seg fram til økologiske hus og naturhus, og da fant hun siden til en mann ved navn Anders og det første hun så var et veksthus. Da visste hun at hun hadde funnet noe.

Bodil hadde bare tomten og ikke mye penger, likevel hadde hun ingen tvil om at dette ville gå. Selv uten arkitekt. På veien møtte hun andre som også hadde tro på at dette vil gå, og det er jo naturhuset et bevis på i dag.

Låven ble så plukket ned av en mann rett over vannet, det tok rundt 1,5 år og han har brukt delene til diverse ting. Selv dette var altså miljøvennlig.

IMG_2320
TRENGTE STØRRE VOLUM
For Bodil var det viktig at også det nye bygget så ut som en låve, men også at glasset vistes på toppen. Hun tegnet bygget selv og mye er faktisk blitt akkurat sånn som skissene var. Til sammen tok det 7 år å prosjektere.

– Ingen hadde tidligere bygget naturhus for å drive business, kun for boliger, forteller Bodil.

Bodil fikk en halv million støtte til prosjektet og for at støtten hun fikk skulle bli hennes måtte n aturhuset stå klart 10. mai 2015. Så fra første spadetak ble tatt til det stod klart tok det ca. 10 måneder.

– Det var ingen som trodde at det skulle gå, men det trodde jeg. Stålrammen og veksthuset fikk jeg fra Danmark, for det var ingen svenske som ville ta på seg oppgaven. 14. juni i 2015 var det innvielse av Uppgranna Naturhus.

I dag har hun holdt på i drøye tre år.

Huset er bygget i så mye miljøvennlige materialer som mulig, har solcellepaneler og planen er å kjøpe flere og være helt selvforskyldt med strøm. De store vekstene renser alt avløpsvann.


HVA SKJER PÅ UPPGRANNA NATURHUS?
Uppgranna Naturhus har i dag guidede visninger og forelesninger, og det blir brukt til konferanser og kick offs. I tillegg har de overnatting, blant annet med mulighet til å sove i hengekøyer under glasstaket. De har både yoga og meditasjon samt café. Cafeen er åpen daglig fra mai til august, lørdager og søndag i september og oktober. I november, desember og januar holdet den stengt.

I høysesongen har de faktisk 400-450 gjester om dagen i cafeen. Og de jobber etter filosofien om at er det fullt så er det fullt. De har heller ikke kapasitet til mer enn rundt 30 biler på parkeringsplassen.


PLUKKE NATUREN INN
Og selv med alt dette er min favoritt hos Uppgranna Naturhus noe helt annet, nemlig solbehandlingsrommet. Hva er det? Solbehandlingsrom må ikke forveksles med et solarium, men er et rom med solvarme, sollys, deilig temperatur og ikke minst d-vitaminer. Her kan du altså booke deg inn til en time sol, uten skadene fra et solarium. Det er nydelig rom kledd med treverk, betong og store grønne planter. Samtidig har du lyder som hjelper på stemningen. Jeg ville absolutt ikke gå ut derfra.

De har også en søt liten sitronlund. Ellers er kanskje det aller flotteste plassen under glasstaket. Her kan du nyte utsikten til det fulle og det er som en mild skandinavisk versjon av en marokkansk hage.

Blant vekstene ved det 60 kvadratmeter store plantebedet ble vi ble servert en helt nydelig suppe fra økocafeen. Her dyrkes det nemlig også egne råvarer, blant annet kiwano, gresskar og melon.

Å skrive om stemningen som er her er på en måte litt vanskelig. For det er som et helt eget univers når du går inn her. Mange vil kanskje tenke at en solfylt sommerdag der er helt magisk, men jeg tror faktisk den overskyede høstdagen var enda mer spesiell fordi den tropiske følelsen blir så mye tydeligere. En ting som er sikkert er at jeg håper det kan åpne et slikt sted i Norge, for jeg vil gjerne booke meg inn til en times sollys på de aller gråeste og direkte kjipe høst- og vinterdagene.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s