Gulvtrender 2019

Fargerike er kanskje mest kjent for nettopp farger og for kort tid siden slapp de nyheten om at Årets farge 2019 er grønn. Fargekartet er en drøm, så ta en titt. Men kreativ leder hos Fargerike, Tale Olivia Henningsen, kan mer enn bare farger. Dette er det som er spådd å bli gulvtrendene fremover.

– Gulv er gjerne det siste vi tenker på hjemme, forteller Tale.

Tales beste tips for å få et godt gulv hjemme er for det første å gå barbeint på gulvet. Altså å teste det før du kjøper. Da får du sjekket om det er et godt gulv som føles bra under beina.

Gulvtrendene i dag går fra malte og mønstrede gulv til lyse og mørke, vegg til vegg-tepper og ikke minst vinyl. Egentlig en god blanding av alt.
9778A_13-S
TEKSTILER
Hvordan vi lever i dag har mye å si for trendene, og også gulvet vi velger. I dag har vi mer farger på veggen enn for noen år siden. Vi har også mer tekstiler hjemme. Hjemmene våre er fylt med gardiner, pynteputer, tepper på både vegger og gulv. Mykheten og følsomheten tekstil gir til et hjem står sterkt hos oss mennesker, samtidig har trendbildet litt å si.

– Vi kommer ikke utenom hotelltrenden. Den er også til stede når det gjelder gulv og har gitt tekstiler et løft, forteller Tale.
Gardiner fra gulv til tak, store sengegavler, mye tekstiler og store, fluffy puter. Som følge av hotelltrenden er også vegg til vegg-teppe nå en stor trend.

Lag på lag-tepper er også en ny trend og vi ser både avpassede tepper og såkalte salongtepper. Vi fyller enkelt og greit gulvet med tekstiler.
Fotograf

MALTE OG MØNSTREDE GULV
– Malte gulv har vi sett en stund og det er blitt mer vanlig å utforske farger også der. De enfargede har vært det vanligste fordi det roer ned, men jeg synes vi også skal lage mønstre med maling. Det er en spennende måte å få et utrolig personlig gulv på, sier Tale.

Mønstre skal altså ikke lenger bare være på gulvtepper. Du kan lage det med maling, med fliser eller med parkett. La deg inspirere av hollandsk parkett, på tregulv har nemlig hollandsk mønster vært brukt siden 1600-tallet. Mye finere enn vanlig parkett, om du spør meg. Tale minner også om at tak er et flott element for mønster.

– Fiskebeinsgulv er kanskje et av de mest kjente mønstrene til gulv. Det har vært med siden barokken, og kanskje enda tidligere, forteller Tale.

I dag er fiskebeinsgulv rimeligere enn tidligere og kommer med klikksystem slik som annet gulv gjør. Dette gjør at du kan legge fiskebeinsgulv selv, så nå er det ingen grunn til å velge vanlig parkett lenger.
– Gråpatina er forresten veldig trendy innen fiskebein, sier Tale.

Fra mønstrede og malte skal vi til de mer klassiske gulvene.

Impressive Ultra, Classic Oak--ÅF2019-kopi

LYSE og MØRKE GULV
– Jeg liker å kalle lyse gulv for den nye klassikeren. De blonde gulvene er svært populære, og de hvite og grålige har vi sett lenge. Men det vi også ser mer av nå er mørke gulv, gjerne med etniske innslag. Dette var populære på 80-tallet, men er nå på vei tilbake.

Det etniske har vi sett i trendbildet en stund, spesielt på tekstiler, men nå kommer de også altså på gulv.
– Tepper er den enkleste måten å få det etniske raskt på.

De mørke gulvene er passer til mange stilarter og gir et sofistikert og dempet uttrykk.
– Når jeg snakker om mørke gulv mener jeg ikke de rølige, tenk mer europeisk. Tenk Italia og Frankrike.

Superior Progress laminat ÅF2019-kopi

DE «NYE» MATERIALENE
Når du trodde tregulv var det eneste rette kom laminat, linoleum, vinyl og LVT. Alle «nye» materialer som anbefales til gulv.
– Laminat var tidligere å regne for et skjellsord når det kom til gulv, sier Tale.
– Nå er det bra.
I dag er det et godt alternativ til flis- og tregulv, det tåler mye, er slitesterkt og tåler mer vannsøl enn annet gulv.

LVT er forresten vinylfliser og -planker. Linoleum er laget av naturmaterialer og vinylgulv av syntetiske materialer frestilt på en miljøvennlig måte, og laminatgulv er laget på en kjerne av HDF (High Density Fibreboard). Så vet du det. Noen forskjeller er det mellom de, men enkelt forklart: de tåler flekker og fukt bedre enn mye annet, og du får de både svanemerket og med diverse sertifiseringer om de lages på rett fabrikk.

Du får disse gulvene i alle mulige varianter, farger, mønstre. De kan se ut som tre, de kan se ut som flis og de kan se veldig lekre ut samtidig.
– Det er mange spennende muligheter med disse materialene, spesielt når det gjelder mønstre, sier Tale.

Fotograf

ET TRINN AV GANGEN
Sammen med gulvtrendene forteller Tale også kjapt om trapper. Et viktig element i et hvert hus, men de blir kanskje litt glemt i oppussingsprosessen.
– Det er ofte dyrt å bytte trapp, så å male er et godt alternativ, sier Tale.

Hun forteller at Fargerike selger mest matt maling til trapp, og det er en trend som har vært lenge. Hun håper derimot, og tror, at vi skal tilbake til det blanke snart.
– Selv om det egentlig føles litt tidlig å snakke om, skyter hun inn.

Tales beste tips når du skal male trapp samtidig som du skal bo hjemme er å male annet hvert trinn.
– Det er mange som gjerne maler halve trappen og går på den andre halvdelen, men da kan det lett bli skjolder. Så å male annet hvert trinn gir bedre resultat.

Foto: Fargerike, Stylist: Siv Brenne, Foto: Per Erik Jæger og Fargerike, Styling og interiørdesign: Christine Hærra, Foto: Sveinung Bråthen, H&M Home

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s