Dette er baderomstrendene

Er det et type rom som inspirerer meg mer enn noe annet når jeg ser på bilder i interiørmagasiner og kataloger så er det baderom. Det kan ha noe å gjøre med min kjærlighet til marmor og fliser å gjøre, men baderom er også litt som en frisone i hjemmet, i hvert fall når du har tid til å låse deg inne. Bad er i mine øyne et av de rommene som er lettest å gi et eksklusivt utseende. Det koster kanskje litt ekstra, men ikke nødvendigvis så mye som en måtte tro.

Trender generelt endrer seg utrolig fort, og det gjelder også på baderommet. I Skandinavia bruker vi 70% mindre flis enn ellers og vi er mer opptatt av det taktile og hvor slitesterkt materialene vi velger er.

23_3779MER MARMOR
Jorunn Tharaldsen ved Modena Fliser presenterte for litt siden flisetrender og siste nytt fra verdens største flisemesse «Cersaie» i Italia.

– Vi ser utvidet bruk av flis, sier Jorunn.

Naturstein er svært populært, spesielt italiensk marmor. Marmortrenden fortsetter på baderom, men det blir mer spill i fargene og tydligere årer. Samtidig blir også marmor i storformat mer vanlig.

Når vi først er inne på størrelser kommer det fram at 60×60 cm fliser ikke lenger regnes som store fliser. Nå er det fra 70 cm og opp mot 120 cm som er det nye, i tillegg til hele steinflater – altså fra gulv til tak.

Modena.Terrazzo

DEN NYE MARMOREN
En annen steintrend som kommer mer og mer er terrazzo. Mange kjenner tarrazzo som mye brukt i oppganger og trapper i skoler, kontor- og leilighetsgårder fra 1930-1960, og er betong som består av sement, vann, knust naturstein og ofte også pigment. Du kan få terrazzo med det mest fantastiske fargespillet i eller mer dempet.

– Terrazzotrenden begynte i fjor, men nå blir terrazzoen frekkere i looken og «kopiene» av terrazzo begynner også å bli veldig bra, forteller Jorunn.

Sammen med terrazzo kommer også chevron og fiskebein for fullt. Jorunn forteller også at terracotta har fått et løft, rutemønsteret er trendy igjen og i tillegg kommer trefliser.

– Tidligere ville vi ikke ha trelooken, men kun ekte vare. I 2018 forandret vi mening, det henger nok sammen med at etterlikningene er blitt penere.

98903_1714F(2009)+7192(2013)_Optima_milieu-kopi

DELT I SONER
Sammen med de nyere flisene fortsetter mørke baderom som en trend. Ellers blir baderomstilbehøret mer minimalistisk og praktisk. For eksempel blir armaturene matte i finishen og ikke blanke.

En annen trend som blir mer vanlig er såkalte «spa-avdelinger» på somerommet. Elementer fra baderommet blir altså flyttet ut i soverommet, uten å nødvendigvis bruke skillevegger. I tillegg er soner inne i baderommet mer vanlig enn tidligere. En sone for toalett, en for dusj og en for vask og baderomsmøbler.

008_Oras_Inspera_hires-kopi

BERØRINGSFRITT
I tillegg til de store flisetrendene er det en par ting til som er på vei inn i baderommene. Berøringsfrie toaletter er vi alle vant med fra offentlige steder som flyplasser og restauranter, men dette er nå også på vei inn i private hjem. Både på baderom og kjøkken. Oras produserer både fullt berøringsfrie kraner og hybridmodeller.

Unødvendig?, tenker kanskje du. Men, det er faktisk flere praktiske grunner til å ha dette hjemme, både med tanke på hygiene og miljøet. Med berøringsfrie kraner på kjøkkenet slipper du for eksempel å ta på kranen med fettete fingre og du reduserer bakteriespredning på kjøkkenet. I tillegg til hygienen sparer du også miljøet for vann.

For deg som ikke er helt med på det berøringsfrie ennå, gir hybridmodeller deg både manuelle kraner og det berøringsfrie.

img-bath-06-aquaclean-mera-chrome-16-9

INGENTING SOM EN LITEN DUSJ
På det siste trendseminaret jeg deltok på fikk jeg også en titt på det hotteste innen toaletter, nemlig dusjtoalettet. Geberit viste fram sitt Geberit AquaClean toalett.

Dusjtoalett er enkelt forklart toaletter som gir deg en dusj med vann når du er ferdig. De kan også tørke deg om vil. Selv med dusj og tørke funksjonen er det likevel ingen grunn til å tro at toalettpapiret forsvinner med første. Du får toalett med varme i setet og det finnes også flere andre funksjoner. Toalettene åpner seg også når du nærmer deg og de lyser opp i mørket slik at du slipper å skru på lyset når du våkner om natten.

Geberit kunne fortelle at det blir mer og mer vanlig med dusjtoalett. Vi blir påvirket når vi reiser og ønsker samme type fasiliteter hjemme. Før ble man for eksempel overrasket når man kom over slike type toaletter i Japan, men nå har vi det her i Norge også.

I tillegg er det et par andre trender innen baderom som trolig er kommet for å bli. Alt skal opp fra gulvet, være seg toaletter og baderomsmøbler. Ikke bare ser det, som oftest i hvert fall, penere ut, men det gjør også renhold lettere. Samtidig er det å skjule rør viktigere enn tidligere.

Foto: Fargerike, Styling og interiørdesign: Christine Hærra, Foto: Sveinung Bråthen, Ferm Living, Modena Fliser, Oras,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s