Haga: Gøteborgs hyggeligste bydel

For et par år siden hadde jeg ikke vært i Gøteborg siden jeg var tenåring, men siden det har det blitt hele syv besøk – og da teller jeg uten et par under-24-timers besøk. Jeg har falt pladask for byen og føler meg nesten som hjemme når jeg er der. Jeg sluttet å bruke Google maps for flere besøk siden og rusler rundt som om jeg går en søndagstur i nabolaget mitt.

Gøteborg har mange koselige bydeler, men et område jeg alltid vender tilbake til er Haga, og nå når det nærmer seg vår lengter jeg etter å drikke kaffe i brosteinsgatene der. I Haga finner du kanelboller på størrelse med tallerkener, bilfrie brosteinsgater, og inspirerende butikker og kafeer på hvert hjørne. Det kan sammenliknes med et mini Grünerløkka, bortsett fra at det nesten kun består av nisjebutikker og svært få kjeder.

Haga er en av Gøteborgs eldste bydeler og er et populært område blant både lokale og turister. Her står gamle trehus på rekke og rad, og alle er fylt med små, sjarmerende butikker og kafeer. Trehusene i Haga er godt bevarte såkalte «landshövdingehus» fra slutten av 1800-tallet med underetasje i mur og de to neste etasjene i tre.

Bydelen ligger kun en liten spasertur fra indre sentrum. Tar du utgangspunkt i Haga Nygata, har du en navigasjonsstripe å forholde deg til. Haga Nygata strekker seg fra områdene Vasastan i den ene enden til Linné i den andre.
IMG_3961
FANTASTISKE BUTIKKER
I Haga finner du flere unike, små butikker og spesialbutikker for hele familien: Fra såpe-, te-, krydder- og olivenoljebutikker til den søte lekebutikken Liten Karin. Du finner også diverse antikvitetsbutikker og flotte, moderne interiørbutikker som Market 29 som både har velkjente merker og håndplukkede skatter. Den er et must. Blant mine favoritter i butikken er utvcalget av servise, i tillegg har de alltid noe jeg ikke har sett andre steder, og det er viktig for meg som går så mye i interiørbutikker.

Tidligere besøkte jeg også alltid min favoritt retro- og vintagebutikk, Bepop Antik, med skandinaviske møbler, lamper og interiør fra tiden mellom 20- og 70-tallet. Alt fra keramikk og smykker, til designmøbler fra velkjente navn som Wegner, Juhl og Mogensen. Men i høst fikk jeg SMS fra en venninne jeg anbefalt butikken til og da holdt de på å ta ned skiltet. Nettbutikken er derimot åpen og ifølge hjemmesiden kan du avtale besøk til lageret deres på Kapellplatsen. Jeg tipper det er verdt turen.

Er det klær du er på jakt etter er svenske Twist & Tango verdt et besøk, eller butikken Thrive som satser på merker og designere som tenker grønt til både mann og kvinne.
IMG_4917
FIKAGATA
Det velkjente, svenske fenomenet «fika» er et must når du er i Sverige. Fika er den lille pausen i hverdagen eller helgen hvor du tar deg tid til å koble av med en kopp kaffe og noe attåt – være seg søte bakverk eller et smørbrød. Er det en bydel som er som skapt for fika, så er det Haga.

Her er det nesten en kafé på hvert gatehjørne. Både Kringlan og Le Petit i Haga Nygata er fine plasser for en fika, og er du lysten på god is tar du turen til Råda Gelato. Er du skikkelig sulten finnes det vegetaralternativer som Solrosen og En Deli Haga, eller så kan du gå for sjømat på Sjöbaren.

Om du ikke har tid til å sette deg ned kan du ta en tur innom en pralinsjappe eller kjøpe med deg noe av det Haga er mest kjent for – Hagabullen. Dette er en gigantisk kanelbolle du får kjøpt hos Café Husaren i Haga Nygata, og den er på størrelse med en middagstallerken. De har også en hel haug av andre deilige bakster på menyen, men orker du og reisefølget mer enn én kanelbolle blir jeg imponert.
IMG_4714
HYGGELIGE MARKEDER
Haga er en levende bydel, og det er ikke uvanlig at butikkene og kafeene har små utsalg også utendørs. De selger for eksempel honning og servise. Å rusle rundt i de bilfrie gatene fra bod til bod er litt som å være i en liten landsby midt i storbyen. I Haga virker folk litt mer avslappet og de fleste har et smil om munnen – i stor kontrast til en dag i Gøteborgs hovedgate, Kungsportsvenyen. Det er gjerne mye folk i Haga Nygata, spesielt på lørdager, men tar du en runde i butikkene etter lunsjtid har det gjerne roet seg ned.

Om våren og høsten er det bondens marked, og det arrangeres et populært marked i ukene før jul. Jeg har selv aldri vært i Gøteborg rundt juletider, men jeg tipper Haga er spesielt hyggelig akkurat da.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s