Fem ting å gjøre på Rhodos

Den greske øya Rhodos overrasket meg stort da jeg besøkte den. Tidligere har jeg skrevet om hotellet jeg bodde på og den mest fantastiske matopplevelsen jeg hadde der, men er det en ting jeg selv liker å lese så er det kjappe lister til hva man bør få med seg.

Så her kommer fem ting jeg mener du bør få med deg om du besøker øya for første gang.
IMG_5886
LINDOS
Min favoritt på Rhodos er byen Lindos. Her har du alt i ett: historie, strand, hvit hus, smale gater, nydelig utsikt og god mat. Lindos er ikke bare en by, men også et arkelogisk utgravningsområde. Byen er kjent som «Den hvite byen» og er et svært populært turistmål, spesielt på grunn av fine strender – toppbildet er fra bukten Lindos ligger ved.

Ovenfor den nyere delen av byen ligger Lindos’ akropolis, som er en festning. Ta turen opp gjennom byens smale gater, bare følg etter mennene med esler og se hvor du tråkker. Og husk å se både opp og til siden. Fra tak og vegger henger de nydeligste blomstene og trappegangene er gjerne fylt med lekre krukker og planter. Selv om turen opp til toppen kanskje ikke ser så lang ut får du garantert en minitreningstur. Slake oppoverbakker og dype trappetrinn er ikke en dans på roser, spesielt ikke i lekre sandaler. Fra toppen av Lindos vil du ha fantastisk utsikt over byen og havet, og du kan selvfølgelig sjekk eut de historiske byggene og funnene som er gjort der.
IMG_5875
Etter en tur opp kan det godt hende tørsten, eller sulten, kommer og da er det bare å slå seg ned på en av byens restauranter. Går du til Melenos (bildet over) får du fantastisk utsikt over havet, det minnet meg om måltidene på restaurantene i Oia og Fira på Santorini. Maten er god og servitørene hyggelige.


LOKAL MAT OG DRIKKE
Jeg er veldig glad i gresk mat og det beste jeg vet med Hellas er at hver øy har sin vri og smak på ting. På Rhodos fikk jeg teste utrolig mye forskjellige mat og lokale retter, som jeg synes er noe av det mest spennende med å reise. Husker jeg rett har forresten Rhodos 18 typer olivensorter. Men det er tre ting jeg falt spesielt for på øya, og som jeg vil anbefale alle å smake på om de besøker øya.

1. Det første er det lokale ølet Zythos Vap. Sammen med vulkanølet jeg smakte på Santorini er dette det beste ølet jeg har fått i Hellas, og Zythos Vap er helt på toppen. Noe påvirket av hvor tørst jeg var de gangene jeg drakk det kan ha påvirket meg.
2. Det andre er ostene de har. Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg smakte den moste fetaosten hos Paraga Restaurant, og også da jeg smakte fetaosten fra landsbyen den ligger i, Apollona. Fetaosten der er litt mykere, eller løsere om du vil, i konsistensen og er en fetaost selv de som ikke liker fetaost vil like.
3. Det tredje du må smake er det lokale brennevinet Souma. Det er en blank drikke laget av druer. Etter at druene er presset, blir massen som er igjen brukt til å lage souma – her går ingenting til spille, både skinnet, kjøttet og steinen brukes. Har du vært i Hellas har du garantert fått servert raki på restaurant etter måltidet, og den kan ha mange varierte smaker, fra relativt søt og ok til å ha smaken av lukten av rødsprit. Souma derimot er en appertif. Den er silkemyk og smaker lett og rent, er uten tilsetninger og serveres rett fra frysern, og drikker du den på korrekt måte får du også med hele smaksbildet.

Slik drikker du souma:
Pust dypt inn, ta den så i en slurk uten å lukke opp munnen. Pust ut gjennom nesen et før du åpner munnen. På denne måten får du rett ettersmak i munn.


BESØK RHODOS BY
Å gå i de historiske gatene i gamlebyen i Rhodos by er utrolig koselig, i hvert fall i lavsesongen når jeg var der. Jeg frykter vel at det er stappfullt om sommeren, men som guiden min på turen sa: «Den beste tiden å reise til Rhodos på er høsten». Byene på øyene i Hellas ligger vendt mot vannet, fra gammelt av var dette for å beskytte seg mot fiender. Inget unntak for Rhodos by. Legger du merke til brosteinsgatene du går på i gamlebyen ser du at de små, avlange steinene ligger dyttet ned i gatene med den «spisse» siden opp, dette var for at fiendenes hester ikke skulle klare å bære dem gjennom byen. Hestene bare la seg ned, noe som gjorde det lett å drepe motstanderen.

Rusle rundt i labyrintgatene og se på de fine gamle byggene, utforsk de smale smugene og slapp av på en café eller bar. Enkelte steder i gamle byen kan du se de forskjellige «lagene» byen har hatt, og hvordan den er blitt reist på nytt. Ellers er shoppingmulighetene mange om det skulle klø i fingrene etter noe nytt, fra smykker, klær og skinnsandaler til mine favoritter: oliventre-redskaper til kjøkkenet. Ta også en tur til havnen og har du tid kan du ta en båttur for å se byen fra havet.

IMG_6468
SE SOLNEDGANGEN
..og soloppgangen for den saks skyld. Dette er i mine øyne noe av det vakreste ved å tilbringe tid nært vannet, når du kan se solen stå opp eller gå ned i den. I Rhodos by kan du nyte en drink eller måltid mens solen går ned fra en av byens mange takterrasser, på en måte minnet det meg om da jeg var i Marrakech og det er ingen dum ting. Takterreassen vi besøkte lå et lite steinkast fra fontenen på det store torget. Vil du ha den greske drikkeopplevelsen til utsikten ville jeg tatt en ouzo.

LEI BIL
Mitt siste tips er å leie bil. Det er ikke vanskelig å finne fram på øya og om du skulle kjøre deg bort kommer du ikke langt unna noe, det er ikke øya stor nok til. Er det en plass på øya du skal kjøre til er det mot vestkysten og fjellandsbyene der. Langs kysten er det enkelte utsiktspunkter som er helt fantastiske, stopper du ved et og det er en kiosk til stede er du bare nødt til å handle. Her står de lokale fra landsbyene og selger produktene sine. Jeg druknet meg selv i oliven, og det er de beste jeg fikk på hele øya.

Skal du kun besøke en fjelllandsby vil jeg anbefale Siana. Den lille, sjarmerende byen har  to kirker og den ene er helt fantastisk. Den ligger i sentrum av landsbyen og heter Saint Panteleimon og er fra 1800-tallet. Takmaleriene her er utrolig flotte og kraftfulle i fargene, lysekronene hadde jeg lyst til å løfte ned og ta med hjem, og gulvet er også utrolig flott. Du bør også smake den lokale vinen her, den finner du nemlig bare i de tradisjonelle kafeene her.

Og for all del: husk å bruke strendene. På hotellet jeg bodde på var jeg den eneste jeg så bade, og hotellet hadde over 300 rom og var fullbooket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s