Seedlip: Verdens første destillerte alkoholfrie sprit

Sist uke var jeg på masterclass med Seedlip og grunnleggeren Ben Branson i regi av Leske.no på Andre til høyre på Youngstorget, der fikk jeg høre historien til Seedlip og lære mer om alkoholfrie drinker.

Seedlip er verdens første destillerte alkoholfri sprit, er uten sukker, har ingen kalorier og ingen kunstig tilsetninger. Tanken bak produktene er å gi kundene som ikke drikker alkohol den samme opplevelsen med bartendere som de som drikker alkohol får.

– Det er enkelt og greit hva du skal drikke når du ikke drikker, sier Ben.

– Men ironisk nok bruker vi alkohol i prosessen, legger han til.
IMG_2832
HISTORIEN BAK
Ben er oppvokst på gård og familien har holdt på med gårdsbruk i 9 generasjoner. Spor etter gårdskjærligheten kan du se på Bens hånd, på fingrene har han tatovert «Peas», det er nemlig erter de dyrker.

– Jeg elsker naturen og det naturlige, og jeg foretrekker et jorde hvor hundene løper rundt fremfor bylivet, sier Ben.

Tidligere jobbet Ben med design for diverse luksusmerker, men dette ga han opp da han begynte å utforske destillering.

– Gårdbruks har jeg fått fra mamma og pappa jobber med design, forteller Ben.

DE BESTE GOOGLE-SØKENE
Ben har alltid vært fascinert av urter og kryddere og da han selv begynte å gro rosmarin, mynte og andre «enkle vekster» kom lysten til å eksperimentere med andre urter. Han begynte å lete på Google, og så var det gjort.

– Du vet når du er kommet så langt inn i Google-søkene dine at du ikke en gang vet hvordan du havnet der? Det var sånn det var. Plutselig satt jeg der med oppskrifter fra langt tilbake i tid. Jeg fant destilleringsmetoder med urter og kryddere, både med og uten alkohol.

Han begynte så å eksperimentere med destilasjon hjemme.

– 2,5 liter stor produksjon, ler Ben. Jeg begynte å teste med vann, plante og varme, det var det eneste jeg trengte. Mynte var det første jeg testet med, og lukten og smaken ble værende i to dager.

Google-søkene til Ben førte han etterhvert så langt inn i søkene at han fant en bok fra 1664.

– Den originale er på British Museum i London. Tidligere pleide jeg å reise rundt med boken, men etter at noen nesten sølte den ned har jeg latt den ligge hjemme.
IMG_2818
STARTET HJEMME PÅ KJØKKENET
Etter hjemmetestingen kom tanken om hvor teit alkoholfrie drinker egentlig er.

– Om jeg har vært på bar og bestilt alkoholfrie drinker får du jo de styggeste, mest harry, søte og ekle drinkene som finnes, sier Ben og viser opp et bilde av lyserosa og lysegule drinker hvor garnityren er en stor melonbit på kanten av glasset hvor det er satt fast bær med tannpirker i melonbiten, for så å feste en fargerik paraply på bæret igjen.

– Grusom, er den ikke? Det er når man får disse alkoholfri drinkene at man føler seg som dummest. Det ser jo så teit ut at en voksen person, spesielt mann, skal sitte med noe så sukkersøtt og dillete. Ikke passer de til mat heller. Så dum vil ikke jeg føle meg, tenkte jeg, og så kom tanken om at det holdt på med hjemme kanskje ikke er så dumt.

UTSOLGT PÅ SELFRIDGES
Og så var ideen om Seedlip født. En alkoholfri drikk som kan passe i alle sammenhenger og for alle – uavhengig av om du er gravid, skal kjøre bil, er på en lunch hvor det er upassende å drikke eller liknende.

To år senere hadde Ben Seedlip.

– I starten stod jeg på Selfridges i London og forklarte produktene mine, men så fant jeg ut at jeg må vise de. Så da lærte jeg meg selv så å bartende.I tillegg begynte jeg å skrive ned oppskrifter, for det gjorde jeg ikke først og da viser det seg at man glemmer alt man har gjort.

De første 1000 flaskene ble solgt på tre uker. De neste 1000 flaskene på to dager, og så ble jeg invitert til Buckingham Palace. De neste 1000 på Selfridges hjemmeside ble utsolgt på 30 minutter.

I dag er de 55 personer som jobber med Seedlip og du finner Seedlip i 25 land. Seedlip selges i mer enn 250 Michelin-stjerne-restauranter og i 30 av verdens topp 50 cocktailbarer.
IMG_2878
SEEDLIP KOMMER I TRE SMAKER
Seedlip kommer foreløpig i tre smaker: «Garden 108»,  «Grove 42» og «Spice 94», og du kan kjenner nesten hver eneste ingrediens på smaken. Fra start til sluttprodukt tar det ca. seks uker å lage Seedlip.

«GARDEN 108»
Seedlip Garden 108 fanger essensen av det engelske landskapet, den er frisk i smak og uttrykk og litt salt. Du kan smake det grønne og urtene, og sammen med tonic minner den om en gin & tonic. Umiddelbart tenker jeg at dette er min favoritt,

Plantene som er brukt: Sukkererter, høy, pepperminte, rosmarin, timian

Designet på flaskene er heller ikke tilfeldig. Tegningene viser ingrediensene i flasken og dyrene er dyr som du kan se rundt på Bens egen farm. Ben forteller at det fine med harene er at de ikke graver i jorden og ødelegger erteplantene slik kaniner ville gjort.

– Harene kan jo løpe fra hva som helst, de kommer opp i en fart på 70-80 kilometer i timen, forteller Ben, og legger til:

– En litt unødvendig fun facts om naturen. Tallene på flasken har selvfølgelig også en betydning. 108 er antall dager det i snitt tar å så, gro og håndplukke sukkererter, og det er i mine øyne det vakreste tallet i verden. I tillegg har det blant annet betydning i flere religioner og kulturer.

«GROVE 42»
Seedlip Grove 42 er sitrusinspirert kombinasjon av både blodappelsin, mandarin og sitrongress. Den smaker av sitrus, og akkurat som med den første blir jeg overrasket over hvor mye det faktisk smaker. Smaken av appelsin kjenner jeg godt, men det er ikke som en fruktig, søt appelsin du spiser i påsken, den er litt flatere og tørrere. Underveis i smakingen kommer jeg frem til at dette er min favoritt.

Plantene som er brukt: Sevilla-appelsin, mandarin, blodappelsin, ingefær, sitrongress, sitron

– En fun fact om ekorn, de elsker appelsiner, smiler Ben.

Tallet 1542 på flasken symboliserer første gang «orange» ble brukt til å beskrive en farge.

– Dette blir litt som en historietime også dette, ler Ben.

«SPICE 94»
Dette er den første smaken de gjorde, Ben ønsket egentlig at «Garden 108» skulle være den første, men han måtte vente på ertene. Så «Spice 94» ble lansert i november 2015. Ben elsker kryddere, og har en forkjælighet for kryddere som allehånde, kanel og kardemomme.

Seedlip Spice 94 er aromatisk og minner mer om en sitrusvri på julesmaker. Den er frisk, men samtidig tørr og det første bildet jeg får i hodet er da jeg dyttet nelliker i appelsiner som liten.

Plantene som er brukt: Allehånde, kardemomme, eik, sitron, grapefrukt, cascarilla.

Dyret på flasken er ikke en hund, men en rev. Ben har nemlig fått utallige forslag på hva dyret er.

– Denne flaskens design inneholder også intialene til forfedrene mine, nok en unødvendig fakta. Og tallet 94 er fordi Christopher Columbus oppdaget allehåndebær i Jamaica dette året.

Alle de tre forskjellige smakene serveres med tonic, og Seedlip-flaskene inneholder 700 ml.
IMG_2813
VEIEN VIDERE
Sammen med de tre forskjellige smakene som mikses med tonic har Seedlip også egne vrier på diverse cocktails, som Nogroni – alkoholfri Negroni og Minosa – alkoholfri Mimosa. Sjekk ut flere oppskriftene her.

Det neste er mørk alkoholfri sprit, eller half spirit, som vil hete Harvest 36. Flaskedesignet er like lekkert som på de tre lyse, og dyret er ganske majestetisk av seg.

I tillegg kommer det apertifs. Og både dry, bitter og sweet som lanseres på Selfridges i midten av april. Disse vil inneholde sukker, men mindre enn i andre.

Fra mars får du tak i Seedlip på 16 Vinmonopol rundt om i Norge, i tillegg til på enkelte butikker. Produktene kan allerede kjøpes hos Leske.no.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s