Sentralt hotell i Oslo: Clarion Hotel The Hub

// Invitert på omvisning og tasting

Clarion Hotel The Hub har åpnet dørene sine etter en oppussingprosess på litt over to år. Tidligere Royal Christiania er nå The Hub. Den ikoniske bygningen på Jernbanetorget er blitt mer moderne, lekrere enn noensinne og kan skilte med både fantastisk kunst og deilige retter i deres nye restaurant Norda.

I anledning åpningen var jeg invitert til kunstomvisning på hotellet med kurator Sune Nordgren og prøvesmaking på restauranten Norda med den svenske stjernekokken Marcus Samuelsson.
IMG_3087
KORT OM HOTELLET
Clarion Hotel The Hub ligger i hjertet av Oslo på Jernbanetorget og har 810 rom, et 180 kvadratmeter stort trenings- og relaxområde, takåker og tre bar- og restaurantkonsepter.

Det første som møter deg når du tråkker innenfor døren hos The Hub er den spektakulære resepsjonen, den har du ikke sett maken til i Norge. Du føler egentlig ikke at du er i Norge, for å være ærlig. Det er mer som New York, og denne stemning fortsetter i baren, Hub Bar. Du trodde kanskje The Thief var noe helt eget, her er det mer.

Interiøret på The Hub er gjennomført og så utrolig lekkert, du vet egentlig ikke helt hvor du vil sette deg ned i de sosiale sonene. Hver sittegruppe er forskjellig, og de har alle noe forlokkende ved seg.Og slik fortsett det inne på Hub Bar, og i restauranten er det enda verre å velge. Der går det nemlig fra skinnende gull til litt mørk Alice i Eventyrland-følelse, så er det lyst og glamorøst nordisk, før det er dempede rødtoner og dus rosa. Miksen av dyrt og rimelig er både deilig og rart, for det er noe veldig spesielt med å se Kähler sine produkter – som alle har i sitt eget hjem, i en restaurant som ikke er Kählers egen. Du blir litt forvirret, samtidig som det på en bisarr måte fungerer i kombinasjon med blomstermønstrede tapeter, skinn og marmor.

Nok om det, og rett til kunstvisningen.

IMG_3076
KUNSTHUB
I samarbeid med kunstkurator Sune Nordgren har The Hub funnet plass på både vegger og i tak, til kunstverk som gir hotellet en egenart. I samlingen på hotellet finner en navn som Bård Breivik, Hamish Fulton, Eric & Heater ChanSchatz, Tom Sandberg, Per Barclay, Roar Werner Eriksen, Anne Karin Furunes og Jochen Schmith.

Å si at Petter Stordalen er interessert i kunst kan du være sikker på, han har 900 verk i samlingen som henger rundt på de forskjellige hotellene og i kontorlokalene. For Stordalen er ikke kunst bare kunst, og ikke bare fint å se på heller, det er et salgsargument. Lekker kunst tiltrekker.

Sune Nordgren ble ringt opp av Petter en dag og fikk jobb, enkelt fortalt i hvert fall. Sune er med fra Petter velger hotell.

– Da starter arbeidet mitt, med å finne rett profil på kunsten som skal inn. Petter er min eneste sjef, og har første og siste ord på alt. Jeg plukker og velger, og han sier ja og betaler regningen, forteller Sune.


KUNST PÅ RETT MÅTE
Det er en egen kunst å velge rett kunst til hotellene, for hvert hotell er forskjellig.

– Mine visningssteder har helst vært et slikt «Jeg har bestemt meg, jeg skal dit for å se»-sted, det er litt annerledes når du skal dekorerer et helt hotell med kuns, sier Sune.

Når du er på et hotell er det slik at om du ikke legger merker til kunsten, så er det hotellkunst og ikke kunst. Det er nemlig en stor forskjell.

– Uavhengig av om du er kunstkjenner, tilfeldigvis kjenner til kunstneren eller epoken, så skal du få en opplevelse av kunsten, og det er slik en må tenke når du innreder hotell, sier Sune.

Sune forteller kjapt om 2019s prosjekter, på kort tid åpner de nemlig tre hotell: The Hub, Amerikalinjen neste uke og Clarion Hotel Oslo i Bjørvika etter sommeren. Hver prosess er forskjellig.

– Har du et nybygg snakker jeg kjapt med arkitekter og interiørdesignere, ting skal jo passe sammen. Har du derimot et gammelt bygg som med Amerikalinjen må du få kunsten til å passe inn i noe eksisterende, forteller Sune.

De tre hotellene i år skiller seg alle fra hverandre. The Hub er et kjempehotell hvor det skjer mye og det er viktig å få kunsten å synes. Amerikalinjen derimot er gammelt og intimt samtidig som det har en tydelig profil. Der er det kun amerikanskje kunstenere som gjelder og det er spesielt utvalgte elementer som får skinne. Clarion Hotel Oslo derimot vil ligge like ved nye Munch Museet og på grunn av dette har de en helt egen avtale med Munch Museet – lik den The Thief har med Astrup Fearnley, de får vise original kunst fra Munch og gjestene får besøke museet gratis.

IMG_3075
NORGES STØRSTE KUNSTNER
På The Hub starter kunstopplevelsen allerede i resepsjonen, og det er en spektakulær resepsjon. Selve resepsjonen er kledd i gull og skinner mot deg i det du kommer inn, det neste du ser er den levende smartheisen – og levende vil si en skjerm som viser forskjellige videoer. Her kommer du rett ut av et lite vannfall fra heisen. Men det første kunstverket du ser er av Bård Breivik, et relieff i rustfritt stål.

– Det var egentlig kjøpt inn til et annet hotell, men det passet bedre her, sier Sune.

IMG_3052
Anne Karin Furunes verk ved heisen i annen etasje av to ansikter ble kjøpt for flere år siden. Vil du få den fulle opplevelsen av verket bør du gå helt opp til det for å se hullene som utgjør bildet.

I trappene på hotellet finner du flere verk av Bård Breivik. Verkene på veggene er laget i fiberglass, men det mest imponerende er den store skulpturen som henger fra taket. Her bør du bevege deg opp i etasjene for å se, når du ser den ovenfra ser du møtet den har med en sort skulptur laget av diabas som er plassert under.

– Bård Breivik er jo en av de største norske kunstnerne som er, så selvfølgelig skal det være verk av han på et av Norges største hotell, og det ble her, sier Sune.

For deg som ikke er kunstkjenner er Bård Breivik billedhugger og har vært utstilt på Guggenheim. Han hadde aterlier i Beijing og laget blant annet skulpturer i stein og treverk.

IMG_3059
– Når kunst skal vises må det vises på best mulig måte, sier Sune.

Mens vi går rundt ser han noe han gjerne vil endre. Ved et av Bård Breiviks kunstverk henger det nemlig to lamper som stjeler oppmerksomheten.

– De må jeg høre om kan flyttes til midten av rommet. Du vet jo ikke riktig hva de er, er det lamper som lyser for dårlig eller er det dårlig kunst?

For at kunsten skal leve på hotellet prøver Sune å ha omvisning med de ansatte, så de vet hva som er på hotellene de arbeider på – tilfelle gjestene skulle spørre.

IMG_3171
KUNSTFRI SONE
Rommene på hotellet har også lite kunst, men et par grafiske og fotografiske elementer som viser noe om hvor du er. Det kan for eksempel være en grafisk tegning av Oslo eller et fotografi fra Oslofjorden.

– Vi har snakket om original kunst i et par suiter, men på rom er det best å ha kunst som kan beskyttes med glass.

Restauranten Norda er også et av stedene på hotellet som er nesten fritt for kunst. Du finner noen små bilder, men restauranten er bygget med tanke på utsikten og har store glassvinduer – med andre ord lite plass til kunst.


RESTAURANT NORDA
Etter omvisningen går turen opp i 13. etasje hvor restauranten Norda ligger. Navnet er nok ikke tilfeldig, siden menyen består av det beste fra Norden kombinert med smaker fra hele verden.

Jeg hadde hørt om utsikten fra restauranten og hvor fin den skulle være – den er bedre. Oslo er en fin by, men den ser enda finere ut herfra.

Maten på hotellet er fra bærekraftig produksjon, og i tillegg dyrker hotellet urter og grønnsaker på taket av hotellet – det er det ikke mange steder her til lands som kan skilte med.
IMG_3108


Maten vi får servert i dag får vi fra stjernekokk Marcus Samuelsson. Menyen er som følger:
Raw bar snack
Østers med røkt tomat
Kimchi, søl og røkt ørret rogn
Forrett
Grillet kongekrabbe, preservert sitron, karamellisert fløte og pepperrot
Kveite Curdo, agurk, yuzu, dashi og dill
Hovedrett
Tørrmodnet andebryst og zeco saus
GrowHub salat, spirer og urter fra takåkeren
Dessert
Omelett Norvegiènne, tindved, appelsinmarengs og konjakk.

Dette er østers du ikke vil gå glipp av, og de skal jeg i hvert fall tilbake for å spise flere av. Likevel, er det én ting jeg kunne spist hver dag er det desserten. Den er syrlig, men søt, frisk, men tung samtidig. En av Oslos aller beste desserter. Jeg får vann i munnen av å skrive om den.
IMG_3165


ENKELT FØRSTEVALG FOR HVERDAGEN
I mine øyne er det på tide at Jernbanetorget våkner til live, og jeg tror ikke det er så mange andre enn Petter Stordalen som fikser det – bortsett fra datteren Emilie, som kanskje blir enda bedre enn faren med årene, vi jenter er jo stort sett best. For du kan si hva du vil om Petter Stordalen, men at han kan hotell og setter enkeltsteder på kartet – det er fakta. Jeg tror ikke Tjuvholmen hadde vært halvparten av seg selv uten The Thief.

Jernbanetorget er det enkle valget for turister som kommer for å oppleve Oslo for første gang, og med The Hub er det et enkelt valg om hvor du skal bo – i hvert fall frem til neste uke.

For neste uke åpner Amerikalinjen dørene på den andre siden av Jernbanetorget, og jeg har gledet meg som en unge i flere måneder. Det skal jeg love deg blir stedet å henge, for det jeg har sett av sneakpeaks derfra er ikke noe mindre enn fantastisk.

2 kommentarer om “Sentralt hotell i Oslo: Clarion Hotel The Hub

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s