På malekurs med Royal Copenhagen

På mandag var jeg på malerskole med Royal Copenhagen i showroomet i Nydalen. Det var utrolig lærerikt, slitsomt, psykisk krevende og fysisk skjelvende, og ikke minst gøy!

Det er få ting som imponerer meg så mye som godt håndverk – være seg interiør, musikk, bygg eller bil, og jeg skal love deg at det å male for hånd slik de ansatte hos Royal Copenhagen i Danmark gjør er en ren kunst.

Det er en opplevelse å se på, og ikke minst å prøve å gjøre det samme selv.IMG_3296PÅ KURS
Du skal virkelig ha respekt for disse som driver med dette på daglig basis, for dette er et håndverk du gjerne tror ikke kan være så vanskelig, men her blir både hjernen og hendene satt på prøve. Dette er mye vanskeligere enn hva det ser ut som når proffene gjør det.

Når du skal male Royal Copenhagen sine produkter maler du direkte på rå porselen, og det er diverse saker og ting som skal passes på underveis.

Det vi lærte å håndmale denne gang var et Blå Mega Riflet termokrus.IMG_3305
MYE Å TENKE PÅ
Vår dyktige lærer, porselensmaleren Helle, viser og forklarer oss alt fra hvordan vi skal holde penselen og hvor mye maling vi skal ha på den, til tips og triks for å holde hånden stødig. I tillegg forteller hun oss hvordan vi skal gjøre det, rekkefølgen på det og hva vi må unngå.

Helle har jobbet hos Royal Copenhagen siden 1976, så denne dama vet hva hun snakker om. Det ser lekende lett ut der Helle sitter og forklarer samtidig som hun blander farger, dypper penselen og maler i vei.

Heldigvis for oss er mønsteret vi skal male tegnet på krusene våre på forhånd. Det kan jeg fortelle deg at det ikke er når Helle ellers sitter og maler, da går det i frihåndsmaling fordi alle blåmalere selvfølgelig kan mønstrene utenatt – uavhengig av hvilket av de blå mønstrene det er snakk om, forteller Helle meg.IMG_3309IMG_3304IMG_3320
FANTASTISK FARGE
Når vi skal male får vi velge om vi vil bruke blå eller sort farge, ettersom jeg har litt Royal Copenhagen i kjøkkenskapene fra før velger jeg blå. For å male Blå Mega Riflet termokrus trenger du tre forskjellige blåfarger – det er ikke ferdige farger, de blandes for hånd når du skal male. Vi bruker også to forskjellige pensler, en med en liten spiss som er klippet til – den brukes til strekene, og så har vi en pensel som er for å fylle i farge i blomsten og lage prikkene i mønsteret.

Helle forteller oss at det er lim i malingen for at den skal feste seg, og at det er veldig viktig at vi fyller hele busten på penselen med maling – både på den som er klippet til og den andre.

– Husk å holde penselen på skrå når dere maler, da renner det litt og litt maling ut i den lille tuppen, akkurat som med en penn med blekk. Husk også å dyppe penselen i vann innimellom, men ikke hver gang, kun når malingen begynner å tørke på tallerkenen vi har.

På grunn av malingen vi bruker er det også viktig at vi ikke maler flere ganger oppå hverandre eller bruker for mye maling. Det kan gi bobler som gjør at det sprekker opp under brenning. Støtte for hånden og koppen er også viktig. Helle tipser oss om å lene koppen på bordkanten og ha hånden liggende på bordet for mer støtte.

– Dere kan fint ta på malingen, men ikke gni. Så da er det bare å begynne, sier Helle.

Pulsen stiger i rommet og det blir gjentatt sikkert 50 ganger at dette er vanskelig, og alle ler av hva de får til og ikke. Jeg skjelver mer hånden enn jeg trodde og holder bare der det er hvitt, for å være på den sikre siden – ingenting skal gnis utover. Første feil kommer allerede etter penselstrøk nummer to.

Når noe går galt har du heldigvis et «porselensviskelær», det vil si en tynn skrape slik at du kan skrape vekk det du måtte ønske av ujevne linjer eller feil du gjør underveis. Proffene bruker det også, så selv som amatør er du fortsatt på samme spor som dem.

Når det er 55 minutter igjen av tiden er jeg psykisk sliten i hodet av å konsentrere meg og må ta en pustepause før jeg ber Helle om å blande farge nummer to til å fylle blomsten med. Når jeg kommer til den tredje og siste fargen og skal fylle blomsten for andre gang, samt lage prikkene, er jeg overlykkelig over at jeg fortsatt har god tid igjen. Prikkene viser seg også å være det letteste å lage, i hvert fall i mine øyne. Da følte jeg meg proff i ca. to sekunder.IMG_3312
RESULTATET
Jeg var lettere sjokkert over at koppen ble som den ble, og snur jeg hodet fort når jeg ser på bildet ser strekene nesten rette ut.

Dette er ikke første gang jeg maler slik, jeg har også tidligere malt en Omaggio-vase fra Kähler – du vet, den med streker på. Jeg kan fortelle deg at de strekene var vanskeligere enn dette. Utrolig nok.

Nå sitter vi alle hjemme og krysser fingrene for at krusene våre overlever både brenning og frakt, slik at vi kan skryte av den på Insta-stories om noen uker.

VIL DU PRØVE Å MALE SELV?
Er du i København eller Aarhus kan du også få oppleve det, Royal Copenhagen har nemlig maler-workshops i Royal COpenhagen Flagship Store i København og i COncept Store i Aarhus. Sjekk det ut her for å finne datoer du kan melde deg på til malerskole. Barn kan også være med, om de er 8 år eller eldre.

Du får male ditt eget Blå Mega Riflet termokrus eller middagstallerken eller Blå Elements tallerken. Etter 4-5 uker kan man hente porselensproduktet sitt i butikk – etter at det er glasert og brent, eller få det sendt hjem.

Workshopen varer i 1,5-2 timer.
Pris: 500 kr. per person.

3 kommentarer om “På malekurs med Royal Copenhagen

  1. Er imponert over de som klarer å male slik. Jeg selv er så skjelven på hånden at strekene ville ikke blitt rette.
    Elsker blåfargen. Den passer perfekt på porselen

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s