Gigondas: Landsbyidyll i Provence

Skal du til Provence denne sommeren er det en liten landsby ved navn Gigondas du bare må sette opp på besøkslisten din.

For deg som er kjent i Provence ligger Gigondas i den sørlige delen av Rhônedalen, og rundt en 20 minutters kjøretur fra Châteaneuf-de-Pape. Det er en liten perle av en landsby som er verdt en overnatting, eller i hvert fall et måltid.

TIPS TIL TUREN
Det beste du kan gjøre er å få med deg lyset ved soloppgang eller solnedgang, da blir hele landsbyen gyllen i fargen og du får samtidig de beste feriebildene. Skal du kun på dagslys bør du altså planlegge tiden for besøket deretter.

Å kjøre i sentrum er ikke å anbefale, og ingen vits heller, så parker bilen på parkeringsplassen i utkanten av landsbyen – det vil si til høyre for plasser på bildet under. Og bare slapp av, det er der sentrum begynner.
IMG_3981-kopi
SJARMERENDE LANDSBY I PROVENCE
Her finner du sjarmerende gater og kvalitetsvin rammet inn av den gamle bymuren. Ta beina fatt og gå labyrinten av smågater opp til kirken og nyt utsikten over vinmarkene og kalksteinsklippene. Det høres kanskje ut som en småheftig vandring, men den er over på få minutter. Sentrumsgatene er unnagjort på rundt to minutter. En ting du derimot må være forberedt på er at det er bratt, så i sommervarmen med steikende sol kan det bli hett.

Gigondas er kjent som en av de fremste vinlandsbyene i Sør-Rhône og var den første som fikk en «Cru» av Côte de Rhône landsbyvinene. Så når du er ferdig med å utforske gatene kan du besøke et av landsbyens utsalgssteder for vin og smake deg frem til din favoritt. 99 prosent av vinene herfra er rød.
IMG_3893-kopi
VINBAR OG BOUTIQUEHOTELL
Videre kan du utforske kunstinstallasjoner og besøke galleriet opp til høyre for byens fremste restaurant, L’Oustalet. Den kommer jeg tilbake til. Har du lyst til å bruke litt penger på lokalt håndverk – utenom vin selvfølgelig, kan du besøke en lokal keramiker og når det blir tid for en pause slår du deg ned på uteserveringen til vinbaren Nez. Den ligger også like rundt hjørnet for L’Oustalet.

Hos Nez får du noe godt i glasset, barsnacks og småretter. Og husk å ta en titt inne, på veggene henger det polaroidbilder av kjente neser som har vært innom. «Nez» betyr forresten nese, ganske passende navn på en vinbar. Det er ellers flust – så sant man kan si flust i en landsby du går gjennom på et par minutter, av utsalgssteder og steder du kan smake lokal vin. Her er det bare å klargjøre ganen for en herlig dag.

I samme lokale som Nez finner du også vinutsalg, så der er det bare å shoppe løs – innenfor tax free-kvoten. Der finner du også et lite boutiquehotell som er tilknyttet L’Oustalet. Det har tre rom, så det gjelder å være tidlig ute med booking. Priser fra kr 130 euro.
IMG_3991-kopi
MICHELIN-RESTAURENTEN L’OUSTALET
Du tenker kanskje at Michelin-restaurant er for fancy for deg, men L’Oustalet er alt annet enn det. Selv med hvite duker er stemningen avslappet og intim, og får du rett vindusplass kan du se på mens de ansatte rusler frem og tilbake i gaten for å hente vin – lokalet er nemlig lite, så her er det ikke store lagerplassen.

L’Oustalet fikk sin første Michelin-stjerne i år og menyen kan passe de fleste lommebøker – den er nemlig delt inn i enkeltretter samt små og store menyer. Og man vil jo gjerne unne seg litt ekstra luksus på ferie, og dette måltidet er absolutt verdt pengene. Her får du smake det beste fra det provanske kjøkken laget av kokken Laurent Deconinck og hans stab.
IMG_3972-kopi
KOMBINERT TUR
Når du først er i Gigondas må du gjerne kombinere besøket med en sykkel- eller fottur til Vacqueyras som ligger tre kilometer unna. Vacqueyras er også kjent for sin kvalitetsvin. I tillegg er selvfølgelig en tur til Châteaneuf-de-Pape å anbefale, der er det bare å velge og vrake i vingårder. Bare husk å avtale besøket på forhånd, da får du mest ut av turen og slipper å komme til stengte dører.

PRAKTISK INFO
Fly til Marseille og lei bil der.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s