Stor guide: Dette må du få med deg i Oslo

Er du i Oslo for første gang, eller trenger et par tips til noe som bryter med de faste rutene i hverdagen? Sjekk ut denne rause guiden med alt fra badstue i solnedgangen til kunstvandring og shopping.

Turister forelsker seg hodestups i Oslos arkitektur, kaffekultur og havneområder. De siste årene har byen også vært frontet på noen av verdens største reisesider. Oslo har fått et stort løft både når det gjelder nye, populære områder i bybildet som Tøyen, Sørenga og Barcode, samtidig som store motehus flytter inn i gatene i sentrum og det dukker opp nye restauranter og barer titt og ofte.
Processed with VSCO with a4 preset
OPPLEVELSESTUR I HOVEDSTADEN
Bygdøy er litt som en bortgjemt perle for historie, tur og natur. Du finner de velkjente museene som Kon-Tiki Museet, Vikingskipshuset og Folkemuseet. På Bygdø Kongsgård kan du lære å lage marmelade eller hvordan å dyrke dine egne, økologiske grønnsaker. Ellers finner du badestrender, klipper å hoppe fra, sandvolleyballbane og strandrestaurant som er perfekt i sommerhalvåret. I tillegg er Bygdøy populært som turområde, med turstier for både gående og syklister. Følg med mens du går, for langs stiene er det skilt som for eksempel viser deg veien til Tsunamiminnesstedet til minne om ofrene i Asia 2. juledag, 2004.

En godt bevart hemmelighet på Slemdal er Emanuel Vigeland Mausoleum. Hovedattraksjonen er et rom fullstendig dekket av fresker, som er en type veggmaleri.

Etter en dag med museer er det deilig å kunne slappe av litt. Her i hovedstaden er nemlig ikke badstue bare på spa og treningssentre, i Oslo kan du booke deg rett inn på en egen flytebadstue via Sørenga Badstue- og Helårsbadeanstalt. Er du en landkrabbe kan du utnytte tilbudet til SALT på Langkaia 1.

Etter middag er det også gode muligheter for å oppleve det norske kulturtilbudet. Nationaltheatret er flott og har mange gode stykker, men vil du ha en litt annerledes opplevelse skal du ta turen til Det Andre Teatret mellom Sagene og Torshov. Det er nesten som et vanlig teater, bare litt morsommere. Improvisasjon står i fokus, og ellers kan du se internasjonale og norske gjestespill og annet ymse de selv liker. Du kan også være med på kurs og workshops.
Processed with VSCO with a4 preset
KUNST OG FARGERIK VANDRING
Om du ikke er av typen som liker å gå på museer er Ekebergparken skulpturpark en opplevelse med sin internasjonale kunstsamling omgitt av norsk bynatur med noen fantastiske utsiktspunkter. Street art-vandring er også noe å teste, i Oslo er det en haug av fargerike verk på byens vegger. Start vandringen på Tøyen og beveg deg rundt i byen. Her finner du kart over verkene.

Er du interessert i arkitektur bør du se både Barcode, Operaen og Astrup Fearnley Museet, men Oslo har også noen historiske områder du bør oppsøke. Sjekk gjerne ut fargerike og velkjente Damstredet og Telthusbakken, men vil du ha skikkelig trehusidyll bør du ta deg en tur til gatene på Rodeløkka. Der finner du trehus med vakre utsmykninger i forskjellige farger fra 1860 – 1870-årene med trange gater som tar deg tilbake i tiden. Et av Oslos mest nostalgiske områder, en liten trelandsby midt i byen.

Fra Rodeløkka kan du ta turen videre til Grünerløkka for en liten pause, for eksempel en kopp svart kaffe hos kaffekjendisen Tim Wendelboe eller en matbit på Mathallen.
Processed with VSCO with a4 preset
KJENTE NAVN OG UTSIKTSPUNKTER
Kirkegårdvandring er kanskje ikke det første du tenker på å gjøre – likevel ikke et ukjent turistfenomen. Gravplassen til verdenskjente artister er gjerne hyppig besøkt av fans. I Oslo har vi også en gravplass som er verdt et besøk. På Vår Frelsers Gravlund finner du en unik samling av gravlagte historiske kvinner og menn. Blant annet Henrik Ibsen, Edvard Munch, Camilla Collett, Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Wergeland ligger gravlagt her.

Å se Oslo fra et av utsiktspunktene er også noe som bør stå på listen. Men vil du se hele Oslo i ett trenger du ikke å dra helt til Holmenkollen eller Ekebergparken. Tårnet på Tjuvholmen, Tjuvtitten, er et supert alternativ og du slipper lang reisevei. Utkikkstårnet tar deg 54 meter over bakken. Det er riktig nok bare åpent fra mai til september.
Processed with VSCO with a6 preset
DE MEST INSPIRERENDE BUTIKKENE
Jeg har ikke vært i mange av Norges storbyer, men jeg tørr å påstå at Oslo har best utvalg når det kommer til shopping. Selv er jeg ikke spesielt glad i å gå i klesbutikker, jeg gjør gjerne research på forhånd og går å prøver de to tingene. Eneste unntaket er salgssesongen når jeg rusler rundt med mamma – riktig nok synes jeg det er morsommere å finne ting til henne enn meg selv.

De butikken jeg derimot elsker er interiør og livsstils-butikker, og de finnes det et par helt fantastiske av i Oslo.

Milla Boutique går jeg aldri lei og har vært min favoritt så lenge jeg kan huske. Her må du ta turen når det er salg, da kan du få med deg de lekreste møbler til en rimeligere penge. Luck Oslo på Grünerløkka drives av fantastiske John André Hanøy som har et fantastisk øye og plantene her er helt fantastiske. Via Ovidia er en frodige oase på Skøyen. Sanatorium er en perle av en butikk, det samme er fantastiske Kollekted by på Grünerløkka som drives av stylistene Kråkvik&D’Orazio og Eske på Bislet. I tillegg må jeg nevne Heaven Scent på EGER, det er ingenting jeg elsker med enn lavendel-duften til Diptyque og den får jeg her – i tillegg har de en haug med andre herlige duftmerker.

Second hand og vintage finner du på Ekko i Markveien 14 på Grünerløkka. Kvalitetsplagg til hyggelige priser, samt noe nytt og de mest fantastiske kimonoene du kan tenke deg. De er så fine at du sliter med å bare kjøpe én.

Ellers må jeg nevne disse for klær: Vincci og Hevn og til herre: Flykicks, Hunting Lodge og Dapper. EGER og Steen & Strøm (her er gjerne salget best) og sjekk de store motehusene i Prinsens Gate, Øvre og Nedre Slottsgate. Gimle Parfymeri er også verdt turen om du ønsker noe litt ekstra til baderomshyllen. Besøk også disse innen second hand og vintage: MA Vintage på Briskeby, Velouria Vintage og Fretex Unika på Grünerløkka.
IMG_6615
GOD MAT, RESTAURANTER OG DRIKKE
Blir du kaffetørst kan du ta turen innom = Kaffe i Akersgata 32, en kaffebar som =Oslo står bak. Her får du god service og du er med på å gi vanskeligstilte og rusavhengige en verdig jobb. Eller velg Supreme Roastworks for kvalitetskaffe servert av prisvinnende baristaer. Om du ikke er en stor kaffedrikker finner du byens beste kakao i Bibliotekbaren på Hotel Bristol.

Frokost spiser du på Albert Bistro på Aker Brygge eller ta en sen frokost på KUMI Oslo i Gamlebyen – de har en av byens beste smoothiebowls, der får du nemlig bowltykkelse og ikke rennende suppe. For lunsj kan du ta turen til Vippa, Oslos matbodmekka med mat fra forskjellige verdensdeler, eller besøke Oslo Street Food i Torggata. Prisene på Vippa er litt stive sammenliknet med hva du får, i mine øyne i hvert fall, men en dag i solen der er verdt det. Det samme gjelder Oslo Street Food med et par unntak, styr forresten unna tacoen – den får du bedre av i samme gate. Sjekk også ut Miss Sophie ikke langt fra Nationaltheatret.

Middagen kan du ta på for eksempel Trattoria Popolare på Grünerløkka, oksehaleraviolien her er vill. Sjekk ut nye Brasserie Rivoli for et kvalitetsmåltid, dra til Lucky Bird for comfort food eller besøk Baltazar Ristorante & Enoteca for påfyll nær Karl Johans gate. Vil du gå for pizza står valget for meg mellom Villa Paradiso, Tranen – Lofthus Samvirkelag eller Teatro, og du kan egentlig ikke gjøre feil med noen av dem. ASIA på Aker Brygge har en grei sharing-meny, aubergine friesene er min go-to – vær forsiktig med drinkmenyen, der er det mye søtt og såpete smaker. For å avslutte kvelden kan du ta en drink på vakreste Andre til høyre, Torggata Botaniske, Himkok og *ISM, eller sjekk ut utsikten fra Norda på hotellet The Hub.
IMG_4437
HOTELL I OSLO
The Thief på Tjuvholmen er verdenskjent og jeg skjønner godt hvorfor. Det er utrolig stilig og hipt – samtidig som det på en merkelig måte er veldig nedpå. Samtidig er de et av de få hotellene jeg føler er «levende» for andre enn de som bor der. Sjekk ut live-konsertene deres, de er ikke bare for gjestene. Brunsjen her er også verdt et besøk, og spaet er en deilig pause i hverdagen. Du bor tett på sjøen med restauranter, Astrup Fearnley Museet og mindre gallerier i nærheten.

Hotel Oslo Guldsmeden er et boutique hotell i Vika med økologisk frokost og en liten spaavdeling. Rommene er litt som å være på en moderne hyttetur og frokosten er virkelig god. Hotellet ligger i en stille gate med gangavstand til Aker Brygge, Frogner og Tjuvholmen.

Midt i Karl Johans gate kan du bo på Comfort Hotel Karl Johan med 181 ulike rom og kort vei til byens store shoppinggater og eksklusive butikker. Her har jeg ikke bodd selv, men det er et sentralt alternativ.

Eller sjekk Oslos nye stolthet Amerikalinjen som åpnet 15. mars. Dette må være et av Oslos lekreste hotell, og ligger midt i smørøyet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s