Designmøte med Anna Elzer Oscarson

Et lite innblikk i produksjonen av Anna Elzer Oscarson produkter. Samt et lite sneak peak på det som kanskje blir neste års produkter.

Er det en ting jeg elsker med jobben min er det når jeg får se produksjon på nært hold. Tidligere har jeg fått se prosessen til bl.a. Kay Bojesens aper, Royal Copenhagens håndmaling, Fiskars spader og Tiscas gulvtepper. På min siste tur til Vest Sverige fikk jeg oppleve noen nye jeg kan tilføre listen, som for eksempel Bolon og Porslinsfabriken i Lidköping. Hos sistnevnte møtte jeg en av Sveriges skjønneste designere, Anna Elzer Oscarson, som står bak AEO.

Anna er utdannet ved HDK – Högskolan for design og konsthantverk ved Göteborgs universitet og har jobbet som frilans innen bl.a. mønster og har jobbet for merkevarer som Boråstapeter. Anna finner inspirasjon i naturen i nærområdet og søker alltid kvalitet og det vakre i ting, og slår et slag for «slow-living». Arbeidet hennes er litt som flytende poesi med lekenhet. Du har kanskje sett kolleksjonen hennes «Dusty Diamonds» tidligere.

Anna er med hånden på hjertet et av de varmeste menneskene jeg har møtt i denne bransjen. Så åpen, imøtekommende og hun viser med hele seg at hun er så glad for at hun får drive med det hun brenner for. Du sitter igjen med god energi og lidenskap etter en time med Anna. Tilbringer du en halv dag med henne slik jeg gjorde blir det gode samtaler og invitasjoner til både Oslo og Sverige – sønnen bor nemlig i Oslo for øyeblikket.
IMG_1814
Annas nyeste serie er kolleksjonen «Dancing Dune» som inneholder både lysholder, vaser i forskjellige størrelser og tallerkner. Mine favoritter er den lille vasen «Bubble» og vasen «Pen», vasene kommer i et hav farger. Du får både «Bubble» og «Pen» i to forskjellige størrelser. I kolleksjonen finner du også tallerkner, de er utrolig vakre og de var vi så heldige å få spise på. De har et fantastisk, rullende mønster.
– Å leke med forskjellige farger og glasurer er veldig gøy. Du har alt fra det helt matte hvor du virkelig kjenner overflaten, til en glatt, matt overflate, så har du høyglans og det litt mer eksklusive i den strukturerte «Dusty Diamonds», forteller Anna.

Sammen med et knippe andre bloggere og journalister fra Sverige, Storbritannia, Frankrike og en amerikaner fra Tyskland, fikk jeg følge med prosessen fra start til slutt – med et par snarveier, litt som på kokke-TV. Her får du et bildedryss fra produksjonen og et par kanskje-nyheter for neste år – om de kommer gjennom nåløyet etter glasur- og fargetest.


Det første som skjer er at formene lages, selvfølgelig.
Når det blir tid for å lage de forskjellige elementene i kolleksjonen fylles formene før de får sette seg. Så fjerner du selvfølgelig formen, og ta-da, du har en vase. Dette er vasen «Dance».
IMG_1744
En ting jeg kan nevne kjapt er at selv når ting blir ødelagt så er det ikke bortkastet. Det kan nemlig gjøres om til leire igjen. Selv synes jeg denne «søpla» er utrolig pen å se på.


I tillegg til «Dance» fikk vi se «Bubble» og «Pen», de kommer begge i to forskjellige størrelser.


Når produktene tas ut av formen skal de videre til en kjapp fix-up hos disse damene. Med svamp og litt vann retter de opp kanter og toppen slik at de ser pene ut, og sørger for at du får plass til å stikke blomster i. Så settes de til tørk.


Til slutt glaseres og farges de. Og om du tror den rosafargen der er rosa, så tar du feil. Dette var visst en blåfarge.

Om jeg også forstod prosessen riktig er det to brenne/tørke-prosesser, men der gjettet også Anna litt underveis i omvisningen. Ble riktig nok rettet på når det ble sagt noe feil, men da var tankene mine allerede på neste stasjon og jeg var mer opptatt av farger og mønstre enn å høre «ja» eller «nei» på brenningen. Aldri skjønt at folk kan si jeg er utålmodig og on-to-the-next før noe er over.

Men, nå går vi over til neste års kanskje-nyheter. Jeg krysser i hvert fall fingrene for at disse blir å finne i butikk.
– Anna, jeg håper ikke dette er for tidlig å dele ..
IMG_1779
Disse nydelige blåtonene falt vi alle pladask for, og vi kunne ikke fatte at det skulle være et spørsmål om de skal produseres eller ikke. Nydelige toner som passer til så mangt.
IMG_1777
Boblen med mønster i det øverste leddet håper jeg virkelig blir en realitet. Utrolig vakker, samtidig som den matcher den tallerknene i samme serie.
IMG_1813
Dette er en av nyhetene til Anna. «Rusty Red» er min absolutte favoritt i «Dancing Dune»-kolleksjonen, og jeg var så heldig å få jobbe med den i en workshop vi hadde senere på dagen. Den er også en av Annas personlige favoritter.

Følg med de nærmeste dagene for å se resultatet av workshopen jeg hadde med Annas produkter i Läckö Slott.

En kommentar om “Designmøte med Anna Elzer Oscarson

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s