Coffee Cupping: smaken av kaffe

// Pressetur med Visit Sweden

En opplevelse for alle som elsker kaffe. Du vet den luksusen vinsmaking gir deg – den kan du også få med kaffe. Samtidig er selve opplevelsen litt mer spennende enn med vin, for her får du følge forskjellige steg og oppleve hvordan lukt og smak forandrer seg. Coffee Cupping er noe du bare må oppleve om kaffen er din go-to-drikk. Det eneste minuset er at kaffe vil bli dyrere for deg resten av livet. For har du samme luktesans og smaksløker som meg vil du aldri klare å kjøpe vanlig filterkaffe på butikken igjen.

Så, hva er egentlig Coffee Cupping?
Jo, det er enkelt og greit kaffetesting. Praksisen av å observere smakene og aromaene i brygget kaffe. Samtidig er det det første og siste steget i coffee roasting, test av produkt fra start til slutt.

Kaffetesting er en stor prosess, selv om det kanskje ikke virker som det. Men dette er perfeksjonisme for å finne de kaffene man selv liker og vil selge videre til kunder. Som kunde er det fin måte å finne kaffe på og samtidig lære mer om råvaren og arbeidet som ligger i kaffe.
IMG_5517
På da Matteo
Vi blir møtt av Markus Vestergaard hos da Matteo, som skal ta oss med på da Matteos kaffereise. Markus er kåret til Swedish Cup Tasters Champion i 2015 og 2017. Han viser oss rundt i lokalet og forteller oss om hvordan de selv gjør kaffen sin.
– Smak er det som er spennende med kaffe, derfor er det gøy å få lov til å reise til stedene vi importerer kaffe fra for å få teste og bestemme hvilke typer kaffe vi skal satse på, forteller Markus.

da Matteo har tidligere blitt kåret til Göteborgs beste café, i dag har da Matteo fire kafeer og en butikk i Göteborg. Her får du kaffe laget på nyristede bønner – i Magasingatan hvor vi befinner oss foregår prosessen rett foran øynene på kundene, i hvert fall om du sitter i den innerste delen av lokalet. 50 prosent av bønnene som ristes her går til egne kafeer og utsalg til kundene.
IMG_5488
Slik foregår cupping
Mens vi setter oss til rette, maler Markus bønnene til kaffen vi skal teste. Vi skal smake seks forskjellige kaffe, og hva det er vi lukter og smaker på er det ingen som vet – bortsett fra Markus.

Det første vi gjør er å lukte på kaffen tørr. Fra deilige dufter av nøtter, sjokolade, krydder kommer vi til den siste, lille bollen med kaffe som lukter som stall. Ja, sånn som hester står i. Som tidligere hestejente er det ingenting sjenerende med den lukten for meg, bortsett fra når den kommer fra noe du spise eller drikke. Heldigvis har jeg på parfyme på håndleddene og kan få bort lukten.

Neste steg er å helle vann på kaffen. Bollene fylles opp med vann og vi gjør som i forrige runde. Stiller oss opp og begynner å lukte på en og en kopp. Noen av kaffene bytter totalt karakter, mens enkelte holder det samme. Stall-koppen forandrer seg ikke, i så fall til det verre.
– Det er lettere å lukte på tørr kaffe, og når vi tester leter vi etter forskjeller mellom det tørre og våte. Er det likt? Er kaffen jevnt over god?, forteller Markus.
IMG_5523
Så er det tid for å smake. Markus fører en skje gjennom bollene for å bryte skorpen av kaffepulveret. Så tar han to skjeer og skraper vekk overflaten. Vi stiller oss opp igjen, denne gangen med en skje i hånden.
– Teknikken er å slurpe den i seg. Du skal få med luft på veien, sier Markus.
– Når vi selv er på kaffesmakinger leter vi etter noe spesielt. Smaker vi på mange av samme kaffetyper leter vi etter noe som skiller seg ut, forteller han.

Teknikken for smaking er vanskeligere enn man tror, men det går etter litt øving. Vi smaker en gang gjennom de seks, før vi gjør det samme igjen. Alle er ganske klare på hvem som er sine favoritter, og hvem som er taperen – sjokkerende nok stall-koppen.
– Da skal vi gå gjennom de forskjellige dere har smakt på, sier Markus.
Her har vi fått smakt på fem forskjellige fra deres egen produksjon, noen myke og runde i smaken, andre med klarere karakterer. Min favoritt er den de andre beskriver som litt bitter – sjokkerende valg fra garpefruktdronninga.
– Den siste dere smakte på, hva tror dere det er?, spør Markus.
– Ikke en av deres, svarer vi.
Stall-koppen viser seg altså å være Sveriges mest solgte filterkaffe. Ja, sånn som du får på matbutikken.

Jeg har selv tenkt at det er forskjell på filterkaffen fra butikken og den du får kjøpt hos kaffebrennerier, men at forskjellen skulle være så stor og at filterkaffe kan smake så ekkelt ble jeg rimelig sjokkert over. Vi diskuterte egentlig om det kunne være avfallsstoffer fra kaffen, eller rett og slett at det var gammel kaffegrut som var brukt på nytt. Coffee Cuppingen forandret meg i den forstand at kaffe blir en dyrere affære for meg, for filterkaffe tror jeg aldri at jeg kan kjøpe igjen – så vondt smaker det faktisk sammenliknet med god kaffe.

For Markus og teamet er det viktig å vise kundene arbeidet bak. Vise diskusjonen bak det hele, og at pris og snobberi er to forskjellige ting.
– Vi prøver å vise og fortelle kundene om produktene våre slik at de kanskje tørr å teste noe nytt og for å vise hvorfor noe koster. Kaffe er også et type håndverk, det er ikke noe som bare gjør seg selv. Vi vil gjerne vise kunnskapen vår og gjør kaffe og caféopplevelse til noe gøy, sier Markus.

da Matteo har gratis kurs annen hver onsdag, så er du heldig å befinner deg i Göteborg til rett tid bør du ta turne innom for en smakebit av kaffekunnskap.

En kommentar om “Coffee Cupping: smaken av kaffe

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s